Kolač od kafe

Evo pravog recepta za ljubitelje kafe. Sada možete uživati u svom omiljenom napitku u malo drugačijem izdanju - poslužite slasni kolač od kafe i oraha i uživajte u svakom zalogaju.

Priprema:

  1. Tucite žumance sa šećerom dok dobijete posve svijetlu i čvrstu pjenu. Zatim dodajte brašno s umiješanim škrobnim brašnom i so. Dobro promiješajte i dodajte snijeg od bjelanaca.
  2. Lim namažite maslacem, naspite smjesu i pecite na umjerenoj vatri otprilike 50 minuta. Ostavite da se dobro ohladi, a zatim vodoravno narežite na 3 lista.
  3. Pripremite nadjev: miješajte šećer sa žumancima i kafom, pa kad dobijete gustu smjesu, sipajte malo-pomalo kipuće mlijeko. Tada dodajte sol i kuhajte na pari dok se zgusne. Kad bude mlako, dodajte dobro izmiješani maslac.
  4. Nadjevom namažite sve listove kolača, poslažite jedan na drugi, zatim namažite sa strane i pospite grubo narezanim orasima.
  5. Gornju površinu pokrit ćete glazurom: pomiješajte kafu i šećer, prelijte kipućom vodom pa dobivenom smjesom premažite kolač. Ukrasite ga orasima i kakaom.

Vrijeme pripreme: 1 sat i 20 minuta

Zahtjevnost: Jednostavno

Sastojci:

Nadjev:

Glazura:

Ukras: