Domaće kifle

Ukusne domaće kiflice koje možete poslužiti uz doručak ili večeru.

Priprema:

  1. U plastičnu zdjelu stavite brašno, so i maslac. U jednoj šerpici zagrijte mlijeko da bude mlako i u njega izdrobite germu sa šećerom. Kada se germa istopila stavite u brašno i sve zamijesite toplom vodom u koju ste stavili kašiku sirćeta. Tijesto se mora fino odvajati od zdjele. Tijesto pokrijte i istavite da stoji 50 minuta.
  2. Kada je prošlo 50 minuta premijesite tijesto i ostavite da stoji dodatnih 25 minuta. Kada je tijesto premiješano i odstajalo dovoljno, radnu površinu pobrašnite i istresite tijesto. Od tijesta napravite 16 kuglica i ostavite da kuglice odstoje još 10-tak minuta. Svaku kuglicu razvucite rukama ili oklagijom i motajte kifle odozgo tako što na početku pritšćete dlanom a poslije objema rukama rolate prema dole tanjeći tijesto dok ne dođete do kraja.
  3. Pleh pokrijte papirom i stavite kifle, te ostavite neka stoje dok dvostruko ne narastu (15 min). Svaku kiflu premažite kistom umočenim u vodu vodom i pospite sa morskom solju, te pecite u zagrijanoj pećnici na 250 stepeni 12-15 min.

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Zahtjevnost: Jednostavno

Sastojci: