Blitva


Blitva je jedno vrijeme bila gotovo zaboravljena biljka, izuzev u Dalmaciji, koja se zadnjih godina vratila na povrtnu scenu, na velika vrata. Možemo reći sa punim pravom, jer blitva je izvrsna alternativa špinatu, kelju i drugom zelenolisnatom povrću.

Ovo stabljikasto i lisnato povrće, srodno špinatu, osjetljivo je na hladnoću, pa se uspješno uzgaja samo u toplijim krajevima, a poznavali su ga i stari Rimljani koji su ga proširili do sjeverne Italije, Švicarske i Francuske.

Zeleno povrće koje oživljava
Što je tamnija zelena boja nekog povrća, to je u njemu više beta-karotena (provitamina A). Beta-karoten nas čini vedrim, vitalnim i raspoloženim, a blitva ga sadrži u velikim količinama. Blitva je zbilja svestrana biljka koja nam koristi na puno načina: oživljava mozak i živce, vitalizira, pomaže kod nervoze, manjka koncentracije i umora, eliminira otrov iz crijeva, smanjuje nivo masti u krvi, jača imunitet, srce i mišiće, štiti sve sluznice u tijelu, jača kosti i zube, aktivira nastajanje hormona i daje mentalnu svježinu.

Kupovina i priprema
Sezona svježe blitve traje od maja do avgusta i to svakako treba iskoristiti jer se ne uzgaja masovno. Kupujte blitvu najsvježijeg izgleda, sa hrskavim listovima intenzivne zelene boje i tvrdim stabljikama bez smeđih mrlja. Izbjegavajte blitvu koja je čvrsto stegnuta u vezice jer može imati oštećene listove. Kod blitve, za razliku od špinata, birajte biljke sa većim listovima jer su sočniji i imaju više okusa.
Očistite stabljike, odstranite ostatke listova i mrlje, i odrežite drvenasto dno. Stabljike se duže kuhaju od listova, pa ovisno o receptu, možete ih odstraniti. Zelene listove pripremite jednako kao špinat. Vodi u kojoj kuhate blitvu možete dodati malo mlijeka. Stabljike blitve mogu se također iskoristiti, tako što ih operemo i narežemo kao šparoge pa skuhamo, a mogu se i blanširati pa pripremiti ohlađene, kao salata.

U kulinarstvu
Okus blitve izvrsno se slaže sa sirom. Posipajte ih parmezanom ili prepecite sa ementalerom ili mozzarellom. Možete ih i gratinirati sa vrhnjem i gorgonzolom. Stabljike blitve možete pirjati kao bazu za juhe i rižote. Listovi blitve odličan su omot za punjenje mesom ili povrćem. Blitva je generalno povrće za laganija jela, bogata vitaminima i mineralima, što je čini idealnom za starije ljude. U Dalmaciji, blitva se uglavnom priprema sa kuhanim krompirom i maslinovim uljem.

Savjet: Blitvu bi trebalo poslužiti sa limunovim sokom, bogatim vitaminom C. Na taj ćete način spriječiti stvaranje nitrozamina koji potiču nastajanje raka.

Recepti sa ovim sastojkom: