Kopar


Ovo je biljka koja poboljšava apetit i probavu. Razlika između listića i sjemenki je u njihovoj pikantnosti. Kada je potreban oštriji okus, onda je bolje sjeme.

Zaštita od vještičijih uroka i lijek protiv štucanja
Pradomovina ove začinske i ljekovite biljke su Iran i Indija, a već odavno se rasprostranila širom Evrope. Kopar (lat. Anethum) su koristili egipatski ljekari još prije 5.000 godina, a njezini ostaci pronađeni su u rimskim ruševinama u Britaniji. Spominje se i u Bibliji, u Evanđelju svetog Mateja, gdje se opisuje kao jedna od biljaka kojom su se plaćali porezi. U srednjem vijeku kopar je bio na cijeni kao zaštita od vještičijih uroka, magičari su ga koristili u svojim čarolijama, a obični ljudi su ga stavljali u vino radi pojačavanja strasti. Voda od kopra služila je za liječenje kašlja i glavobolja, te za umirivanje dojenčadi sa suhim kašljem. Sjemenke kopra su bogate eteričnim uljima. Kopar – Anethum graveolens Kopar je jednogodišnja biljka. Naraste od 60 cm do 150 cm, raspon 30 cm. Ljeti ima sitne, žuto-zelene cvjetove u plosnatim rahlim štitcima. Listići su joj nježni, aromatični i djeluju poput perja.

Uzgoj i održavanje
Kopar voli dobro ocjedito, tlo s puno sunca. Posadite ga sredinom proljeća u plitke rupe na pripremljenom tlu (što dalje od komorača, jer se međusobno oprašuju kad su blizu i miješaju im se arome), gdje će i ostati. Zaštitite ga od vjetra. Kada su biljke dovoljno velike, razrijedite ih na udaljenost od 20 cm. Sijte u vremenskim razmacima, u manjim količinama, tako da imate zalihu svježeg lišća tokom cijelog ljeta. Biljke su prilično krhke, pa će im vjerovatno trebati oslonac. Najbolje je da oko biljke zabijete grančice u zemlju i povežete ih koncima rafije. Redovno ih zalijevajte, posebno kad je jako vruće. Zimi iskopajte sve biljke i sjeme, inače će prerasti u korov. Kopar možete saditi i u loncima, na zaštićenom mjestu sa puno sunca i uz potporu kolaca. Redovno režite biljku kako biste podstakli novi rast. Ova biljka živi prilično kratko, pa je zato sijte u vremenskim razmacima. Kopar nije poželjno držati u zatvorenom prostoru jer je tada prenježan i sklon bolestima.

Ljekovitost
Kopar je antispazmodik i sredstvo za umirenje. Čaj ili voda od kopra popularan je lijek za uznemiren želudac, dojiljama potiče stvaranje mlijeka, testimulira apetit. Čest je sastojak dječijih lijekova zbog umirujućeg djelovanja na kolike.
Savjet: Čaj ili voda od kopra pomažu protiv štucanja i nesanice, a žvakanjem sjemenki osvježit ćete dah. Zgnječeno sjeme ubačeno u kupku dobro je za jačanje noktiju!

U kulinarstvu
Koristi se za dodavanje okusa juhama, janjećem gulašu te pečenoj ribi. Može dodati malo pikantnosti i jelima od riže, a u kombinaciji sa sirćetom od bijelog vina, može se koristiti za pravljenje sirćeta od kopra. Listovi kopra mogu se koristiti u raznim jelima jer poboljšavaju aromu hrane.

Recepti sa ovim sastojkom: