Lubenica


Meso lubenice je veoma slatko i ispunjeno je sjemenjem, a veličina lubenice zavisi od njega. Konzumiranjem lubenice tokom vrućih ljetnjih mjeseci pomoći ćete svom tijelu da se osvježi i hidratizira, jer ovo voće sadrži oko 90 posto vode.

Velika količina vode koju sadrži lubenica čini je jednom od najpoželjnijih namirnica na jelovniku onih koji žele da smršaju, jer daje osećaj sitosti, a sadrži vrlo malo kalorija. Zbog velike količine vode, lubenice se često upotrebljavaju za detoksifikacijske procese organizma, jer čiste tijelo od štetnih sastojaka koji se izlučuju urinom, što doprinosi i čišćenju bubrega. Osim vode, lubenica sadrži vitamine A, C, betakaroten, likopen, željezo, kalij itd.

Kupovina i priprema
Najbolji način za pravilan odabir lubenice pri kupovini podrazumijeva odabir plodova čija unutrašnjost ima žarku boju, bez bijelih pruga. Ipak, nemamo uvijek privilegiju pogledati lubenicu iznutra jer ih najčešće kupujemo cijele. Kada birate cijele lubenice, odaberite onu koja ima odgovarajuću težinu za određeni opseg, s relativno glatkom korom i bojom koja nije niti suviše žarka niti suviše zagasita. Od kore lubenice pravi se slatko, a meso se upotrebljava za jelo. Lubenice se najviše konzumiraju od jula do septembra.

Savjet: Lubenica sadrži željezo u istoj količini kao i špinat, zbog čega je veoma dobra ako bolujete od anemije.

Liječenje lubenicom
• ima veliko antioksidacijsko i antikancerogeno dejstvo
• poboljšava pamćenje
• sprečava pojavu srčanih oboljenja i pojavu bora na koži
• djelotvorna je u borbi protiv raka maternice i dojke
• pomaže u očuvanju zdravlja očiju

Prije rezanja lubenicu operite pod tekućom vodom, a ukoliko je velika dobro je obrišite vlažnom kuhinjskom krpom ili papirom. Prema namjeni možete je rezati na ploške, na kocke ili pomoću posebnog nožića vaditi u obliku kuglica. Prvenstveno se jede samostalno, ali može biti i dio voćnih salata gdje vam izdubljena kora polovice lubenice može poslužiti i kao zdjela za serviranje.

Lubenicu možete kombinirati i s drugim povrćem u obliku raznih salata, kao predjelo ili mali obrok. Tako narezanu lubenicu na kockice možete pomiješati s rajčicom i krastavcem, s rikulom i pinjolima uz dodatak mirisnog bosiljka ili samo s crvenim lukom uz dodatka soli i papra. Dobro rashlađena lubenica izvrsno se slaže i sa slanim sirevima, poput parmezana i feta sira.

Od lubenice se mogu pripremiti i vrlo osvježavajući ledeni deserti poput sorbeta i granite. Po želji sorbetu možete dodati maline, a graniti jagode. Zgodna je ideja da zaslađeni pire od lubenice stavite u posudice za led, a na vrh stavite listić metvice. Zamrznite ga, najmanje 4 sata, i poslužite u dekorativnim zdjelicama.

Recepti sa ovim sastojkom: