Koncentrat paradajza


Koncentrat paradajza je gusta pasta koja se pravi od zrelog paradajza, bez kožice i sjemenki. Obično se proizvodi ljeti od svježeg paradajza. Odlikuju ga visok kvalitet, jarko crvena briljantna boja te sladak i intenzivan okus. Ukoliko ipak niste vješti u kuhinji, oslonite se na gotovi proizvod i kupite koncentrat paradajza u tubi, konzervi ili tetrapaku...

Čest je dodatak svakoj kuhinji, pogodan za pripremu sosova i umaka. Obično se dodaje kada jelo treba da ima lijepu crvenkastu boju. Veoma je zdrav, zahvaljujući svom bogatstvu likopenom. U nekim zemljama (npr. Velikoj Britaniji) još se zove i paradajz pire, dok je u drugim to različito, npr. u SAD-u, gdje je paradajz pire puno tečniji od koncentrata.

Koncentrat paradajza se i danas tradicionalno priprema u dijelovima Sicilije, južne Italije i Malte tako što se reducirani sos od paradajza rasporedi po drvenim kuhinjskim daskama i ostavi napolju, na vrelom augustovskom suncu da ga dobro osuši i pretvori u gustu pastu. Znak da je dobro zgusnuta je da se, kad se zguli sa daske, poveže u homogenu kuglicu, duboke, tamno crvene boje.

 

Recepti sa ovim sastojkom: