Jabuke


Jabuka je naime prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utječu na naš organizam. Ovisno o sorti, 100 g jabuke sadrži otprilike 85 g vode, 10,9 g ugljikohidrata te 3 g dijetalnih vlakana. U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 te beta-karotena. Ona sadrži i minerale, mnogo kalija (100 do 180 mg) te kalcij, fosfor, magnezij i željezo.

"Jabuka u kuću, doktor iz kuće..."

Zahvaljujući velikom udjelu ugljikohidrata, posebno fruktozi i glukozi, jabuka opskrbljuje organizam energijom te sprječava umor i gubitak koncentracije. Iako su neke sorte voća mnogo bogatije vitaminom C, zahvaljujući kombinaciji tog vitamina, minerala i ostalih tvari u jabuci, jabuka potiče imunološki sistem organizma i vrlo je učinkovita u borbi protiv virusa, bakterija i razornog utjecaja slobodnih radikala. Upravo stoga štiti od prehlade, a u borbi protiv zloćudnih stanica primjerice dokazano smanjuje rizik za pojavu karcinoma debelog crijeva. Zahvaljujući pak karotinu jabuka štiti i od utjecaja štetnih UV-zraka. Jabuka, između ostalog i stoga što sadrži pektin i celulozu, potiče i regulira probavu, stabilizira crijevnu floru te pomaže kod poteškoća s probavom, posebno proljeva te opstipacije, odnosno zatvora. Jabuka pozitivno djeluje i na srce i krvožilni sustav. Sprječava nakupljanje štetnih tvari u krvi, snižava povišeni kolesterol u krvi i sprječava začepljenje krvnih žila pa tako smanjuje rizik za pojavu tromboze i ateroskleroze, a pozitivno djeluje i na rad srca.

Najznačajnije sorte jabuka

Golden Delicious: “Pronašao sam je!” - bile su riječi Paula Starka iz Rasadnika braće Stark, kada je zagrizao ovu jabuku u voćnjaku Andersona Mullinsa 1914. godine. Od tada pa do danas ova je jabuka stekla zavidnu popularnost među potrošačima. Kožica ploda je nježna i tanka, meso je čvrsto, hrskavo i sočno. Okus je blag, nenapadan, ali veoma sladak. Odlična je desertna jabuka, no vrlo dobra i za voćne salate, kuhanje i pečenje.
Idared
: Ovo američka sorta nastala je 1935. godine križanjem sorti Jonathan i Wagner. Zbog krupnog i lijepog ploda, dobrog okusa i neobično dugog skladištenja plodova, vrlo je cijenjena, pa i kod nas zauzima visoko mjesto. Odlična je jabuka za potrošnju u svježem stanju, voćne salate, kuhanje i pečenje.
Fuji: Zasigurno je jedna od atraktivnijih modernih sorti jabuke. Njena je glavna karakteristika lijep ružičast mašak koji prekriva žutozelenu pozadinu. To je aromatična, vrlo sočna, hrskava jabuka. Okus je naglašeno sladak i vrlo osvježavajući. Gala: Ova izuzetno atraktivna jabuka dolazi sa Novog Zelanda. Njeno je meso hrskavo, sočno, te je onog blagog, slatkog okusa kakav preferiraju izbirljivi sladokusci. Veličina ploda, tanka kožica i naročito blagi okus čine je pravim izborom za djecu.
Elstar: Ova jabuka je još jedan uspješan potomak Golden Deliciousa, nastao u Holandiji ‘50-tih godina prošlog vijeka. Okus je nešto intenzivniji nego što je slučaj sa drugim potomcima Golden Deliciousa, ali zadržava primamljivu slatkoću. To je laka za jelo, desertna jabuka.
Braeburn: Prvo stablo ove sorte otkriveno je na Novom Zelandu ‘50-tih godina 20. vijeka te se smatra da je sjemenjak sorte Lady Hamilton. Hrskava je, nije tvrda i vrlo je sočna. Lagano se grize, a kožica ploda je tanka i čini se da nestaje u ustima. Okus je oštar i osvježavajući, ali sa dobro izbalansiranim šećerima.
Granny Smith: Jedan je od najslavnijih izvoznih proizvoda Australije, a otkrivena je u toj zemlji ‘60–ih godina 19. vijeka kao slučajni sjemenjak na odlagalištu za otpad. Okus je naglašeno kiselkast. To je hrskava jabuka, tvrdog mesa i vrlo oštrog okusa. Odlična je za potrošnju u svježem stanju, u pitama, a isto tako vrlo dobra za voćne salate.
Jonathan: Plod ove jabuke je srednje krupan i svijetlo crvene boje. Meso joj je čvrsto i sočno, skladnog okusa šećera i kiseline, vrlo aromatično. Jedna od kvalitetnih sorti u odnosu na okus.
Mantet: Ova jabuka je srednje veličine, svijetlo žutozelene boje sa prugastim crvenilom. Pripada kiselim sortama zbog neskladnog okusa jer ima veći sadržaj kiseline u odnosu na šećer.

Recepti sa ovim sastojkom: