Breskva


Breskva nosi naučno ime persica, izvedeno od vjerovanja starih evropljana da su breskve porijeklom iz Perzije (današnji Iran). Današnji botaničari su postigli konsenzus, da je stvarno porijeko breskve Kina, a da je preko Perzije i Mediterana, stigla u Evropu takozvanim Putem svile davno prije nove ere.

Breskva je sočan plod drveta Prunus persica. Okruglog je oblika, crvenkastožute boje, lupine prekrivene dlačicama te svojstvene arome. Zbog svoje mekoće, slatkoće i miomirisa smatraju je i jednom od najljepših voćki. Danas imamo mnogo raznih sorti breskvi koje se dijele na kalanke (s
lako odvojivom košticom), durancije (s teško odvojivom košticom), nektarine (breskve s vanjskom površinom bez dlačica) i brunjole (također glatke, ali se koštica teško odvaja). Vrijeme dozrijevanja ovog voća kreće se od proljeća do kraja ljeta.
Uzgoj breskvi počeo je prije 4.000 godina u Kini, gdje se naziv “breskva” odnosio na mladenku. Grčka i Perzija počele su s uzgojem bresaka 300 godina p.n.e., dok su Rimljani prenijeli njen uzgoj na cijelu Evropu. Od minerala u breskvi ima najviše kalija, fosfora, magnezija i kalcija, a među rijetkim je voćem koje sadrži i selen. Za razliku od breskve, njena sorta nektarina ima manje vitamina C, ali više beta-karotena i veću kalorijsku vrijednost.

Savjet: Breskve i nektarine su idealne za vrućine jer su veoma osvježavajuće voće koje sadrži 87–90 posto tekućine.

Breskva (Prunus persica) je veoma rasirena voćka u svijetu (postoji oko 2 500 sorti). Iako se, prevedeno s latinskog, zove persijska šljiva, breskva je, zapravo, poreklom iz Kine i smatra se da je u Evropu donio Marko Polo. Postojbina joj je Kina odakle je preko Persije i Grčke dospjela u tople vinogradarske krajeve svijeta. Koristi se u sirovom stanju a pogodna je i za pravljenje kompota, sokova, džemova kao i za sušenje. Cvijet breskve se bere u martu, aprilu i maju a plod od početka juna do septembra. U plodu breskve ima šećera, karotina, vocnih kiselina, belancevina, skroba, mineralnih sastojaka, vitamina A, B, C i gvožđa. Koristi se u ishrani, industriji i medicini. Izuzetno je poznata u narodnoj medicini kao sredstvo za čišćenje creva. Poznata su i ljekovita svojstva sokova, sirupa i čajeva od breskve. Od vitamina, ove voćke su prava riznica beta-karotina (to jest provitamina A) – u breskvama ga ima 0,5 a u nektarinama 0,44 miligrama. Tu je i vecina vitamina grupe B, ukljucujuci folacin (B9) i nijacin (B3, odnosno PP), vitamin C (10 mg% u breskvama, upola u nektarinama), Vitamin E (1,5 mg%), i biotin (vitamin H), kojeg ima 0,4 mikrograma..

Ljekovito djelovanje: Važno je naglasiti da je odnos kalijuma i natrijuma sedam naprama jedan, zbog cega su ove aromaticče i socče voćke korisne onima koji imaju problema s oticanjem. Dobre su i protiv malokrvnosti, za crevna oboljenja, smanjenje žučne kese. Sok od breskve preporučuje se onima sa srčanom aritmijom, smanjenim lučenjem želučane kiseline, osetljivim nervnim sistemom, kao i za čišćenje organizma. Breskve i njihov sok ne preporučuju se dijabetičarima i alergičnim osobama.. Breskva se koristi u ishrani, kozmetici i industriji. U ishrani je pogodna kod probavnih poremećaja, a ima laksativno i diuretsko djelovanje. Dobra je za smirenje živaca i uopšte za rad probavnih organa.

• smanjuju količinu vode u tkivima i pomažu mršavljenju, izuzeto niskokalorične
• zbog visoke koncetracije niacina, popravljaju raspoloženje u kratkom vremenu
• čine nas otpornijima na stres, smanjuju nervozu
• breskve i nektarine pročišćavaju organizam
• podstiču probavu
• snižavaju visok krvni pritisak
• jačaju srce i krvotok
• pomažu u onesposobljavanju slobodnih radikala koji mogu dovesti do hroničnih oboljenja i ubrzaaju procese starenja

Kupovina i priprema
Breskve i nektarine zriju i nakon što se uberu, ali zato u njihovom soku zrenjem neće porasti količina šećera. Kako bi vam ranije ubrani plodovi dozreli kod kuće, stavite ih u papirnate vrećice, čime ćete održati odgovarajuću količinu vlage. Ukoliko kupujete zrele breskve kako biste ih odmah upotrijebili, tražite malo mekanije plodove, lijepe zlatnožute boje. Breskve čije je meso žute boje punije su arome, dok su one bijele boje slađe. Iako se breskve i nektarine smatraju voćem koje najbolje prija u svježem obliku, one se mogu kuhati, konzervirati,

Protiv povraćanja u periodu trudnoće - čaj pripremati navečer 50 grama osušenog breskvinog lišća preliti sa 5 dcl vrele vode, pustiti poklopljeno dok se ne ohladi, procediti i preko noći ostaviti u frižideru, ujutro zagrijati i uzimati ujutro na prazan zeludac, pa zatim ista kolicina svaka 2 sata

<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:EN-US; mso-fareast-language:EN-US;} a:link, span.MsoHyperlink {color:blue; text-decoration:underline; text-underline:single;} a:visited, span.MsoHyperlinkFollowed {color:purple; text-decoration:underline; text-underline:single;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:72.0pt 90.0pt 72.0pt 90.0pt; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

Od minerala u breskvi ima najviše kalija, fosfora, magnezija i kalcija. Među rijetkim je voćem koje sadrži selen.

Za razliku od breskve, njena sorta nektarina ima manje vitamina C, ali više beta-karotena i veću kalorijsku vrijednost.

Breskve i nektarine vrlo su osvježavajuće voće jer sadrže 87–90% tekućine. Upravo zbog toga ih ubrajamo u niskokalorično voće – idealne za dijetu. Imaju diuretski učinak, pročišćavaju organizam, potiču i olakšavaju probavu.

Ujedno sadrže i antioksidanse, kojima pripadaju beta-karoten, vitamini C i E, ostali karotenoidi i mnoge druge fitokemikalije, koji pomažu u onesposobljavanju slobodnih radikala (nestabilnih molekula kao nusproizvoda stanične oksidacije).

Slobodni radikali mogu oštetiti staničnu strukturu, što vodi do khoničnih oboljenja i ubrzavanja procesa starenja.

Recepti sa ovim sastojkom: