Narandža


Stablo narandže koje pripada porodici citrusa, sa plodovima slatkog i sočnog mesa, potiče iz toplih krajeva jugoistočne Azije i južne Kine. Mogu se uzgajati svugdje gdje je odgovarajuća klima. Danas se najviše izvoze iz Južne Afrike, Australije i mediteranskih zemalja.

Narandžu je vjerojatno poznavao i antički svijet jer se smatra da su mitske zlatne jabuke “Hesperidum mala” ustvari narandže. Sok od narandže jedan od najzdravijih i najčešćih sokova, naročito za doručak. Ova voćka je puna vitamina C pa stoga povećava odbrambenu sposobnost i vitalnost organizma te pomaže u borbi protiv umora, prehlade i gripe. Narandže su idealno voće za djecu, ali i za mlade te starije osobe.

Zanimljivost: Zabranjeno je prodavati narandže koje su manje od 53 mm u promjeru.

Kupovina i priprema
Pri kupovini narandže prvenstveno treba obratiti pažnju na koru. Ona ne smije biti oštećena i smežurana, s mrljama ili plijesni na površini. Kod opipa trebate osjetiti čvrst i tvrd plod s odgovarajućom težinom. Veća težina potvrđuje veću sočnost ploda. Narandža se obično konzumira svježa kao desert ili dodatak voćnoj salati. Kriškice narandže sjajno dopunjuju topla i hladna jela, bilo riblja ili mesna. Umaci na bazi narandžina soka dobro će prijati uz kuhanu piletinu, ali i uz kreme na bazi čokolade ili vanilije.

Savjet: Narandže su odlične u salati sa celerom, a dobro idu i uz jabuke, kivi, banane i bademe.

Liječenje narandžom
Vitamin C sudjeluje u mnogim oksidoreduktivnim procesima u organizmu, pospješuje resorpciju željeza, ubrzava mnoge metaboličke procese, pridonosi obrambenoj sposobnosti i vitalnosti organizma, sudjeluje u tvorbi kolagena - važnog vezivnog tkiva u kostima, hrskavici i koži. Vitamin C pomaže u borbi protiv umora, prehlade i gripe. Djeluje kao antioksidans i djelotvoran je u profilaksi nekih karcinoma.

  • podstiče metabolizam i oživljava ga
  • jača imunitet i pospješuje stvaranje krvi
  • povećava sposobnost koncentracije
  • aktivira žlijezde, jača libido i potenciju
  • zaustvalja krvarenje desni i sprečava krvarenje iz nosa
  • pomaže kod smanjenja tjelesne težine

Recepti sa ovim sastojkom: