Borovnice


Modrocrne, ukusne bobice tokom ljeta osvajaju tržište, ali i naša nepca. Osim izvanrednog okusa, odlikuje ih i izrazito visoka nutritivna vrijednost. Kao i ostalo šumsko voće, prava su blagodat za organizam!

Borovnica spada u grupu šumskog voća, potječe iz sjeverne Amerike, a raste u crnogoričnim i bjelogoričnim šumama, vrištinama i guštarama planinskog područja. Grm borovnice je nizak i vrlo razgranat s okruglasto-jajastim nazubljenim tankim listovima. Cvjetovi su svijetloružičasti. Razvijaju se pojedinačno iz lisnih pazušaca iz kojih nastaje sočna, modrocrna boba. Boja je rezultat visoke koncentracije antioksidativnih pigmenata (antocianina) u bobama. Listovi borovnice beru se u maju prije nego plodovi dozre, i na jesen, nakon što je plod pobran. Plodovi se beru u julu i augustu.

Ljekovitost
Listovi borovnice koriste se protiv povraćanja, proljeva, želučanih grčeva, kašlja pa i dijabetesa. Listove borovnice trebalo bi brati u  maju ili na jesen. Jesenji listovi, u obliku čaja smanjuju mokraćnu kiselinu u organizmu. Listove sušimo u tankim slojevima u hladu ili u pećnici na 40 stepeni. Bobe se koriste protiv hemeroida, u svježem ili osušenom stanju. Protiv neuredne stolice i slabog apetita.  Borovnice su odličan izvor vitamina C, bioflavonida, folne kiseline, kalija, kalcija i željeza. Osim toga, borovnice sadrže i visok postotak vlakana, i na taj način pozitivno utječu na kvalitetnu probavu, smanjujući rizik od crijevnih bolesti. Također su, zahvaljujući vlaknima, korisne pri dijetama za mršavljenje, jer stvaraju osjećaj sitosti. Izuzetno su korisne za jačanje krvnih žila.
Utječu na vid i čuvaju očnu mrežnicu. Osušene bobice zaustavljaju krvarenje hemeroida. Sok liječi želučani i crijevni trakt, pomaže kod smetnji varenja i nedostatka apetita.

Čuvanje i upotreba
Ako su svježe i neoštećene, prilikom potresanja će se slobodno kotrljati. Borovnice su najmanje kvarljive od svakog bobičastog voća (malina, kupina, jagoda i dr.). Prije konzumiranja ili kuhanja svježe borovnice treba očistiti od eventualnih listića, isprati pod tekućom vodom te posušiti upijajućim ubrusom ili krpom. Borovnice možete konzumirati svježe uz dodatak šećera, sladoleda ili s drugim voćem u voćnim salatama. Dodaju se tijestu za pripremu kolača ili kao nadjev za pite od prhkog tijesta.

Recepti sa ovim sastojkom: