Grožđice


Grožđice su praktičan visokoenergetski i malo mastan zalogaj, koji će vam u svakom trenutku nadoknaditi izgubljenu energiju.

Mali paketići ove vrijedne namirnice jednostavni su za primjenu, gotovo se nikada ne kvare i dostupni su tokom cijele godine. Grožđice nastaju dehidracijom grožđa, bilo sušenjem na suncu, bilo mehaničkim procesom sušenja u sušarama. Sočno meso bobica šećernog okusa okružuje naborana kožica. Boja im varira, od tamnosmeđe s primjesom ljubičaste do svijetlih vrsta.

Sušenje grožđa
Sušenje grožđa u grožđice poznato je još iz antičkog doba. Najstariji zapisi pokazuju da su se grožđice proizvodile u Perziji i Egiptu. Stari Rimljani toliko su ih cijenili da su njima ukrašavali oltare na kojima su prinosili žrtve bogovima, koristili su ih kao sredstvo plaćanja, ali i kao nagrade za pobjednike sportskih priredbi. Smatra se da je čovjek prvi put otkrio grožđice kada je našao osušene bobe grožđa. U istorijskim knjigama zabilježeno je da se grožđice proizvode sušenjem grožđa na suncu od 1490. godine prije nove ere. Nekoliko stotina godina prošlo je dok se nije ustanovilo koja vrsta grožđa daje najbolje grožđice. Osim Kalifornije, među vodećim svjetskim proizvođačima grožđica danas su i Australija, Turska, Grčka, Iran i Čile.

Liječenje grožđicama
Studija kojom su se 18 godina prikupljali podaci o utjecaju prehrane na makularnu degeneraciju, najčešći uzrok slabljenja vida, ukazala je na činjenicu da tri serviranja voća dnevno mogu spriječiti razvoj te bolesti. Iako to može zvučati puno, grožđicama na jednostavan način možete to ostvariti. Šaku grožđica možete dodati u žitarice za doručak, jogurt za užinu ili obogatiti okus voćne i povrtne salate, a odličan okus dat će i slatkom hljebu, muffinima i kolačima.

• sprečavaju nastanak karijesa i bolesti zubnog mesa (nasuprot vjerovanju, najnovija istraživanja pokazala su da fitokemikalije u grožđicama suzbijaju rast bakterija u usnoj šupljini)
• poboljšavaju zdravlje kostiju
• blagotvorno djeluju na povišeni krvni tlak
• pomažu u borbi protiv anemije i nadoknađuju izgubljenu energiju

Zanimljivost: Jedna šoljica grožđica, po kalorijama, je ekvivalentna osam šoljica svježeg grožđa.

Recepti sa ovim sastojkom: