Grožđe


Grožđe je dobar izvor hranjivih tvari bitnih za naše tijelo i njegove su prednosti za zdravlje, u odnosu na mnogo drugo voće, brojne. Plodovi se mogu podijeliti na crvene, crne i bijele.

Sjemenke grožđa su snažni antioksidansi koji blokiraju prerano starenje i bolesti kontroliranjem slobodnih radikala. Poznato je da neki ekstrakti sjemenki grožđa imaju i do 50 puta veću nutritivnu vrijednost vitamina E i C. Oni također imaju antivirusna, antikancerogena svojstva koja osiguravaju cirkulaciju krvi. Koža grožđa je također vrlo hranjiva. Ona uništava stanice raka u ljudskom tijelu.

Ljekovitost
Grožđe je visokovrijedan izvor fitokemikalija bioflavonoida. To je specifična skupina biljnih pigmenata (boja) koje se danas intenzivno istražuju. Izraženija boja grožđa znači jaču koncentraciju bioflavonoida. Ove tvari posjeduju izraziti antioksidacijski potencijal, tj. štite stanice od štetnog utjecaja slobodnih radikala.

 • detoksificira i čisti organizam te potiče mršanje
 • smanjuje rizik od bolesti srca i raka 
 • grožđe je izvor vitamina A, B, B6 i folne kiseline
 • sadrži složene tvari, pterostilbene, koji smanjuju kolesterol i trigliceride
 • u grožđu se nalaze minerali kao što su kalij, kalcij, fosfor, magnezij, željezo i selenbakar,
 • mangan i cink također su prisutni u grožđu, a sadrži i vlakna i proteine
 • Grožđe je brz izvor energije i popravlja krvnu sliku.
 • Sok od grožđa se lako spravlja, nazivaju ga još "nektar bogova". Preporučuje se u slučajevima zatvora, gihta, reumatizma, bolesti kože i jetre.
 • Ovo lužnato voće uvelike pomaže pri smanjenju kiselosti mokraćne kiseline i eliminaciji kiseline iz organizma, pa tako uvelike potpomaže rad bubrega.
 • Studije su pokazale da sok od grožđa, crno vino i čaj od grožđica imaju jako antivirusno djelovanje osobito protiv poliovirusa i herpes simplex virusa.
 • Pomaže pri smanjenju zgrušnjavanja trombocita i štetnih ugrušaka krvi.

Upozorenja:
- grožđe i sok od grožđa se ne preporučuju za čir želuca, dijabetes, kolitis, proljev i dizenteriju.
- izbjegavajte miješanje grožđa s mlijekom, krastavcima, dinjom, ribom, pivom, mineralnom vodom i masnim jelima.
- ako imate pokvaren zub, grožđe ili sok od grožđa će intenzivirati kvarenje zuba.

Čuvanje grožđa

Berba
Grožđe se bere od augusta do novembra. U vrijeme berbe trebate pripaziti da peteljka bude zelena, sve bobice jednake boje, zdrave i ne previše zbijene. Što je peteljka zelenija, grožđe će duže trajati.

Čuvanje i upotreba grožđa
Želite li dužee zadržati grozdove raširite ih u nisku i široku košaru, tako da oko njega slobodno kruži zrak.
Ukoliko je grožđe jako zrelo, stavite ga u frižider u hermetički zatvorenu posudu ili vrećicu. Izvadite ga pola sata prije jela. U zamrzivaču bobice bogate vodom potamne i brzo se pokvare.
Želite li sačuvati nekoliko grozdova, otkinite bobice, prerežite na pola i izvadite sjemenke. Napravite sirup tako da prokuhate 10 grama šećera na decilitar vode. Kad se sirup ohladi, prelijte bobice, zatvorite ih i stavite u zamrzivač posudu nemojte napuniti do vrha (ostavite barem 2 cm od vrha). Tako spremljeno grožđe možete čuvati i do 9 mjeseci.
Možete izabrati bilo koju od svojih omiljenih sorti grožđa – redovito ga jedite i imat ćete višestruke zdravstvene koristi od njega i održati vitkost.
Grožđe možete koristiti kao odličan dodatak voćnim salatama, a želite li im dodati i vizealni doživljaj, koristite različite sorte i boje grožđa. Poslužite ih na početku obroka uz miješanu zelenu salatu, hladne salate od piletine, puretine, patke ili tune, ili na kraju uz različite vrste sireva i orašaste plodove. Grožđe je također odlično u kombinaciji sa laganim, ljetnim salatama.

Recepti sa ovim sastojkom: