Marokanska kuhinja


Marokanska kuhinja je jedna od najrafiniranijih u sjevernoj Africi. Biti gost u marokanskoj kući izuzetan je doživljaj. Kako zbog ambijenta neobičnih unutarnjih dvorišta, u koja se stiže kroz prelijepe bijele hodnike, kojima se širi miris jasmina i žubor vode sa fontana, te atmosfere salona čiji su zidovi u boljim kućama prekriveni mozaicima, sa motivima arabeski, najrazličitijih boja.

Objed najčešće počinje nekom vrstom slane torte filovane piletinom ili guščijim mesom zvane pastilja, za kojom se poput "voza" nižu različita jela začinjena bogatim spektrom začina i nevjerovatnih aroma: jela od ribe začinjena korijanderom, pa tajin-jelo koje je dobilo naziv po poslužavniku u kojem se služi a koje je mješavina raznog povrća, zatim meshui-ovčetina na ražnju, pa kuskus i vazdušaste mekinje od žita kuhane na pari sa prelivom od mesa i povrća... Poslije duže, obavezne pauze dobićete kao desert voće ili slatki kuskus.

Svaki ručak završava se veoma jakim čajem od nane koji pomaže varenju ili preslatkim čajem od badema koji se toliko puta pretače iz fildžana u fildžan da se na kraju, kada se sipa u staklenu čašu, na površini čaja stvori bogata pjena. Marokanska kuhinja je raznolika u različitim oblastima zemlje.