Švedska kuhinja


Šveđani su poznati kao veliki gurmani koji stalno traže nova iskušenja za svoja kulinarska dostignuća. Svako ko posjeti ovu zemlju u srcu Skandinavije, ostaje prijatno iznenađen visokim kvalitetom švedske hrane i restorana, u kombinaciji sa nezaboravnim ambijentom, gostoprimstvom i profesionalnom uslugom.

Osnova švedske kulinarske kulture su specijaliteti iz kvalitetnih namirnica, prije svega lososa, haringe i ostalih vrsta ribe, te divljači, šumskih plodova i gljiva. Riba i meso su oduvijek igrali presudnu ulogu u prehrani Šveđana. Nedostatak svježeg povrća i drugih namirnica tokom dugih polarnih zima morao je da se odrazi i na tradicionalne recepture. Ali, blagotvorno okruženje mora uticalo je da najveći nacionalni specijalitet ove zemlje budu školjke, posebno ostrige, za čiji je specifičan ukus najviše zaslužno sazrijevanje u hladnoj vodi.

Uz ribolov je u Švedskoj duga i tradicija lova, pa se, kao najzastupljenija, u kulinarstvu tamo često javljaju i jela od mesa jelena i losa. Veoma su cijenjeni, traženi i prisutni i džemovi od šumskog voća, posebno brusnice, koji se dodaju teškim jelima od mesa, kako zbog izvrsnog ukusa, tako i zbog digestivnih svojstava.

Nešto ekskluzivniji je džem od barske kupine, kao jedan od neizostavnih delikatesa na koktelima dodjele Nobelovih nagrada.

Tipičan švedski hljeb se zove knekebrot, a kao desert su česte palačinke, crni puding, pite od jabuka, brusnice ili borovnice, ili mafini i musli. Kao piće, neprevaziđeno je mlijeko, pa je Švedska broj jedan u njegovoj potrošnji na cijelom svijetu, a vrlo blizu su mu i kiselo mlijeko ili jogurt. Šveđani veoma cijene i dobru kafu, dok je među alkoholnim pićima kod njih najzastupljenije kuhano vino ili glog, uz nezaobilaznu kraljicu svih hedonističkih svetkovina na sjeveru Evrope - "Absolut" votku.

Za osobu dobrih manira Šveđani će vas smatrati samo ako pojedete sve što ste stavili u tanjir, a među razlozima za to su svakako njihova skromnost i štedljivost. Ipak, šta god da odaberete iz bogate ponude švedskog jelovnika, svi će vam odmah poželjeti "smaklig maltid" ili "prijatno".