Kako uživati u prazniku


Najraskošnije doba godine može uništiti vitku liniju, a istraživanja su pokazala da tokom praznika većina ljudi udvostruči unos kalorija zbog čega se u prosjeku udebljamo dva kilograma.

Iako vam se čini da to nije velika promjena kilaže, upravo ta dva kilograma često su prvi korak ka debljanju ne riješite li ih se odmah nakon praznika. Da biste izbjegli prejedanje, morate odoljeti zovu trpeze pune pečenja, kolača i drugih delicija, a to je mnogo lakše ako na partije ne idete praznog želuca. U vinsku čašu natočite mineralnu vodu ili sok od limete te polako pijuckajte, šetajte po prostoriji i družite se. Ako vas previše opijaju mirisi pečenja i kolača, izađite na nekoliko minuta na svjež zrak.

Ako ste domaćin zabave, poslužite zdravija jela. Unesite u recepte zdrave promjene. Umjesto u kaloričnom umaku na bazi maslaca, napravite piletinu u soku od naranče. Poslužite nemasne mliječne proizvode. U receptima za kolače i kekse, pola količine ulja zamijenite umakom od jabuke ili voćnim pireom.

Ne prejedajte se da bi ugodili drugima. Ako vas, uz kompliment da ste vitki, nagovaraju da probate sva moguća jela i kolače, uz osmijeh recite “Ne hvala”. S trpeze odaberite samo jela koja volite i koja se uklapaju u vaš prehrambeni plan. Jedite ono što vi želite, a ne ono što drugi žele da probate.

Novogodišnji obrok ne treba biti obilniji niti kaloričniji od uobičajenih obroka. Jedite s ciljem da nepce uživa u okusima, a ne da pretrpate želudac, i nećete se udebljati.

Ne zaboravite - jedite želucem, a ne očima. Obratite pažnju na količinu hrane koju jedete, naročito ako stres liječite hranom. Ako na stolu ugledate jelo na koje ste slabi, oduprite se porivu da ga probate. Čim osjetite da ste siti - prestanite jesti jer samo tako ćete izbjeći prejedanje.