Švicarska najinovativnija


Švicarska je drugu godinu za redom zauzela prvo mjesto na Globalnom indeksu inovacija Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (World Intellectual Property Organization) i INSEAD poslovne škole. Švicarskoj inovativnosti, dugogodišnjim djelovanjem svojih istraživačkih centara kontinuirano doprinosi i Nestlé, kompanija koja svoj uspjeh temelji na najvećoj istraživačkoj i razvojnoj mreži u prehrambenoj industriji.

“Kao glavnog direktora tehnoloških operacija kompanije Nestlé, često me pitaju što je potrebno da bismo bili inovativni. Po mom mišljenju, to je kreiranje prave okoline koja će omogućiti procvat ideja. Najinovativnije kompanije prihvaćaju kulturu uključivanja, otvorenosti i dijeljenja na radnom mjestu i izvan njega, a da bi se to postiglo mnogo je važno okruženje u kojem kompanija posluje. Za položaj Nestléa kao vodeće svjetske kompanije u sektoru robe široke potrošnje, možemo zahvaliti i našim švicarskim korijenima, koji su nam omogućili jednu od najstabilnijih i najproduktivnijih okolina za inovacije”, rekao je Werner Bauer, glavni direktor tehnoloških operacija kompanije Nestlé.

Rangiranje 141 rastućih i razvijenih tržišta vrši se na temelju istraživačkih institucija, infrastrukture, kredita, ulaganja te povezanosti industrije i visokog obrazovanja, patentiranja, znanstvenih publikacija i kreativne produktivnosti. Ovakva vrsta klasifikacije izuzetno je važna jer potiče zakonodavce, gospodarstvenike te druge dionike na dijalog i unaprjeđenje sistema istraživanja i razvoja. Naime, treba istaknuti da upravo snaga povezanosti proizvođačkih kompanija pružatelja usluga, finansijskih institucija, univerziteta i vladinih organizacija u Švicarskoj ima ključan utjecaj na inovacije. Od samih početaka kada je osnivač Henri Nestlé lansirao prvi proizvod “Farine lacteé” u Švicarskoj davne 1867. godine, fokus kompanije je na inovativnosti.

Danas Nestlé ulaže 1.9 milijardi švicarskih franaka godišnje na istraživanje i razvoj, a polovica toga koncentrirana je u Švicarskoj gdje se nalazi međunarodno sjedište kompanije i 8 od 32 Nestléova svjetska centra za istraživanje i razvoj. Samo ove godine Nestlé je u Švicarskoj otvorio tri nove ustanove za istraživanje i razvoj: Nestlé institut zdravstvenih nauka, Centar za sistemske tehnologije te novu jedinicu za kliničko istraživanje. U Švicarskoj naime, postoji čitav niz očitih prednosti u provođenju istraživanja i razvoja jer, između ostalog, potencijalnim zaposlenicima i njihovim porodicama nudi privlačnu okolinu za život i rad, a dvojni sistem općeg i praktičnog obrazovanja osigurava malim i velikim kompanijama izniman izvor talenata. “Vjerujem da su švicarski univerziteti među najboljima u svijetu. Zato je u 2011. naš centar u Švicarskoj zaposlio 125 visoko kvalificiranih mladih ljudi sa švicarskih univerziteta.

Praktično obrazovanje podupiremo regrutiranjem preko 150 pripravnika svake godine bilo za naše centre za istraživanje i razvoj, tvornice ili sjedište”, naglasio je Werner Bauer. Više informacija o Globalnom indeksu inovacija možete saznati na ovom linku, a cijelu izjavu Wernera Bauera na konferenciji za medije Globalnog indeksa inovacija možete pogledati ovdje.