Slani rolat s makom

Objavila Aida

Rolat kojem jednostavno nećete moći odoljeti!

Priprema:

  1. U bjelanca staviti so i umutiti u čvrst šne. Dodati brašno, kašiku po kašiku i promješati sa varjačom. Staviti i mak i isto tako promješati da se masi izjednači. Pleh obložiti sa papirom za pečenje,a onda ga premazati margarinom ili uljem. Izručiti masu i lijepo izravnati. Peći 4-5 minuta u zagrejanoj rerni na 180 °C. Kada je pečen, prebaciti ga na vlažnu krpu,skinuti papir i odmah ga urolati zajedno sa krpom.
  2. Ostaviti da se skroz ohladi, pa ga tek onda filovati. Ohlađen rolat odviti,pa ga prvo premazati u tankom sloju sa ajvarom, a preko njega pomješan majonez i pavlaku. Nasjeckati salamu ili je ostavite da bude u komadu, ali mora da bude skroz tanko isječena. Rolat ponovo uviti,zatim ga stavite u prozirnu,rastegljivu foliju i ostavite u frižideru da se dobro ohladi prije sječenja.
  3. Rolat (patišpanj) možete spremiti i prije i onako dok je još uvijek u vlažnoj krpi da se ostavi u zamrzivaču. Kada Vam bude trebao izvadite ga dan ranije da se opusti a onda ga prefilujte. Što se tiče fila, možete i to uraditi po vašem ukusu. Možete ga premazati krem sirom, dodati rendan kačkavalj, sejckane krastavčiće ili već nešto drugo.

Vrijeme pripreme: 35 minuta

Zahtjevnost: Lagano

Sastojci:

  • 5 komada Bjelance
  • 1 kašikica so
  • 4 kašikice Brašno
  • 3 kašikice mak
  • 150 g Salama

Kategorije: