Pereci

Objavila Aida

Ovim ukusnim receptom svojim ukućanima priuštite istinsku kućnu atmosferu. Uživajte!

Priprema:

  1. U zdjelicu ulijemo 320 ml tople vode, dodamo suhi kvasac, po žličicu šećera i brašna, promiješamo pjenjačom i ostavimo da se diže na toplom kako bi se napravila pjenica. Zatim u zdjelu za miješanje prosijemo brašno, dodamo prstohvat soli, dignutu pjenicu, rastopljeni maslac, te sve zajedno mijesimo na srednjoj brzini 10-ak minuta. Od dobivenog tijesta oblikujemo kuglu, premjestimo je u čistu zdjelu, uljem lagano pokapamo stjenku zdjele i po njoj provrtimo tijesto, da se tijekom dizanja ne zalijepi za nju i ostavimo na toplom da se diže po prilici jedan sat. Kada se tijesto diglo, premjestimo ga na čistu radnu površinu i rasporedimo na 8 jednakih komada. Sada od svakog komada tijesta napravimo perec, tako što na čistu radnu površinu stavimo komad tijesta, dlanom ga oblikujemo u jajolik oblik promjera 20-ak centimetara, te savinemo u oblik cigare.
  2. Zatim dlanovima obje ruke pokretima naprijed, nazad valjamo tijesto od sredine prema van tako da u sredini valjak ostane deblji nego na krajevima. Prstima podignemo krajeve tijesta, te pokretom obje ruke zavrtimo dio tijesta što visi, oko svoje osi i kada je napravilo dva kruga položimo ga ispred sebe, a krajeve preklopimo u sredinu pereca i svaki utisnemo u tijesto na njegovoj strani. Perece na najdebljem dijelu malo zarežemo vrhom nožića. U prikladnu tavu ili lonac ulijemo litru vode (visine minimum pet centimetara), dodamo 100 g sode bikarbone i kada zavrije u dobivenu otopinu naizmjence uranjamo jedan po jedan perec, po prilici 30-ak sekundi (razlog tome je da pereci kasnije za vrijeme pečenja u pećnici dobiju lijepu boju i elastičnu koricu).
  3. Perece ocijedimo, premjestimo na papir za pečenje na rešetku iz pećnice, premažemo umućenim žumanjkom i posipamo krupnom soli. Stavimo ih peći u pećnicu zagrijanu na 230°C, 13-15 minuta.

Vrijeme pripreme: 55 minuta

Zahtjevnost: Lagano

Sastojci:

  • 600 g namjensko brašno
  • 100 g Soda bikarbona
  • 2 kašike Suhi kvasac
  • 1 kašika Šećer
  • 30 g Maslac
  • 1 jaje
  • po potrebi ulje, krupna so, so sitna

Kategorije: