Krastavac


Ako položite kolutiće krastavca na oči ili kožu, koža postaje vlažnija, a prodiru i određene hranjive tvari. Pijenje soka od krastavca pomaže kod oteklina na rukama i nogama.

Krastavac povrće koje uljepšava
Nije sasvim izvjesno, ali smatra se da krastavac potiče iz istočne Indije. Otprilike 500 godina p.n.e. krastavce su počeli uzgajati Grci, a potom i Rimljani. Ovi zeleni plodovi koji su puni vode i nemaju gotovo nimalo kalorija, trebaju toplinu i jako su osjetljivi na mrazeve. Kod nas su se udomaćili tek u kasnom srednjem vijeku. Izvrsna su osnova za salate i odlično utažuju žeđ. Što je neko voće ili povrće vodenastije, to je bolje za mršavljenje. Krastavci opskrbljuju naš organizam vitaminima i elementima u tragovima, uz minimalnu količinu kalorija.

Smršajte sa krastavcem
Jednom dnevno jedite salatu od krastavca, a za užinu pojedite čisti krastavac. Kolutići krastavca sa malo soli i nemasnog svježeg sira odličan su namaz za hljeb. Već nakon pet dana osjećat ćete se znatno lakšim.
Upozorenje: krastavce morate dobro sažvakati jer bi u suprotnom mogli izazvati probavne smetnje.

Kupovina i priprema
Svježi domaći krastavci kod nas se mogu naći od marta do novembra, dok u ostalim mjesecima koristimo uvozne. U frižideru, u pretincu za povrće, mogu se održati čak tri sedmice. Krastavci uzgojeni na otvorenom sadrže u pravilu više gorkih tvari nego oni iz staklenika, ali i gorke tvari su dobre jer čiste crijeva. Krastavac dobro operite, a možete ga pojesti neoguljenog ukoliko mu koža nije oštećena ili nagnjila. Salatu od krastavca morate pojesti brzo nakon što ste je narezali jer vrlo brzo počne puštati vodu.

Liječenje krastavcima
• poboljšavaju iskorištavanje bjelančevina
• čiste crijeva i odstranjuju otrove
• smanjuju tjelesnu težinu
• jačaju imunitet, sluznice i vezivna tkiva
• ublažavaju bubrežne tegobe i tegobe sa mjeguhurom
• blagotvorno djeluju kod opeklina od sunca
• uljepšavaju kožu i kosu

Savjet: kolutići krastavca na očima pomažu kod suhih, natečenih ili upaljenih očiju.

Recepti sa ovim sastojkom: