Pistacije


Prirodno stanište drveta pistacije je jugozapadna Azija, Iran, Sirija, Afganistan, ali pistacije rastu i u južnoj Francuskoj, Grčkoj i Španiji. Ljudi su se hranili pistacijom još u doba paleolita, a pretpostavlja se da je dobila ime po persijskom kralju Pastehu.

Ova poznata grickalica u ranijim je studijama pohvaljena zbog blagotvornog uticaja na krvožilni sistem, jer snižavanjem kolesterola utiče na elastičnost arterija, te samim tim smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Pistacije su također veoma bogate vitaminima B1 i B6, koji su važni za ispravan rad nervnog sistema te fosforom koji je ključan za zdrave zube i kosti. Nova saznanja mogla bi pistacije uvrstiti i na dnevni meni dijabetičara jer one učestvuju u kontroli nivoa šećera u krvi, ujedno pružajući osjećaj sitosti nakon obroka. Naime, one sadrže puno proteina i dijetalnih vlakana zbog čega produžuju osjećaj sitosti. Pistacija je veoma bogata antioksidansom luteinom koji inače pronalazimo u zelenom lisnatom povrću i voću jakih boja.
Osim što štiti arterije, snižavajući vrijednosti 'zlog' kolesterola, ova grickalica, koju je najbolje jesti bez soli, pomaže i u probavnim procesima te je idealna za dijabetičare i one koji to ne žele postati. Naučnici sa fakulteta u Torontu predstavili su na konferenciji Experimental Biology 2009 u New Orelansu nova saznanja o dobrobitima konzumacije pistacija. Ova poznata grickalica u ranijim je studijama bila pohvaljena zbog blagotvornog utjecaja na krvožilni sistem, jer snižavanjem kolesterola utječe i na elastičnost arterija, te samim tim smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Nova saznanja mogla bi pistacije uvrstiti na dnevni meni dijabetičara (dijabetes tip 2) jer sudjeluju u kontroli razine šećera u krvi ujedno pružajući osjećaj sitosti nakon obroka. Drvo pistacije treba oko 20 godina da bi dalo dobre plodove, a ako raste u povoljnoj, izrazito sunčanoj klimi, može trajati stoljećima.
Pistacije se jedu svježe ili pečene i posoljene, često se koriste u sladoledima te slatkišima poput baklave, a čak se dodaju i salami mortadeli.

 

Recepti sa ovim sastojkom: