Avokado


Avokado - voće za elastičnu kožu Avokado je voće za koje stučnjaci tvrde da je jedno od najnutritivnijih u prirodi. Postoji više od 80 sorti avokada, koje se svrstavaju u tri kategorije: meksičku, gvatemalsku i zapadnoindijsku.

Porijeklom je iz Središnje i Južne Amerike, a od sredine 17. vijeka avokado
se širi preko Jamajke u Aziju. Danas se uzgaja u SAD-u, Meksiku, Dominikanskoj Republici, Brazilu i Kolumbiji. Koristi se u raznim jelima, sirov ili kratko termički obrađen pirjanjem ili na roštilju. Ljekovita svojstva avokada su brojna, a između ostalog sadrži sastojke koji štite od raka dojke.

Kupovina i priprema
U trgovinama ili na tržnici većinom ćete naići na tvrd i nezreo avokado – zato što se na taj način manje oštećuje i kvari. Zrelost avokada možete utvrditi ukoliko ga uzmete u ruku i lagano stisnete. Nezreli avokado bit će tvrd, zreli će biti blago mekan, dok će kod prezrelog avokada nakon pritiska ostati blage udubine. Izbjegavajte kupovinu avokada čija je kora oštećena ili ima tamne mrlje. Ukoliko niste sigurni, bolje je kupiti tvrdi, nezreli avokado i ostaviti ga 3–5 dana na sobnoj temperaturi da dozrije. Avokado prije rezanja dobro operite vodom, nožem ga po dužini prerežite napola i zaokrenite polovice kako biste ih lakše odvojili. Košticu odvojite tako da pod nju lagano podvučete dršku kašičice i podignete je njome. Unutarnji mesnati dio okrenite prema dole, a zatim nožem povucite koru od užeg prema širem kraju ili kašičicom izvadite sočni dio avokada. Avokado odmah dobro pokapajte sokom limuna ili limete kako ne bi promijenio boju.

Liječenje avokadom:
Ljekovita su svojstva avokada brojna i zaista velika. Za zdravlje kardiovaskularnog sistema važno je istaknuti kvalitetan sastav masnih kiselina, među kojima se ističe mononezasićena oleinska kiselina koja pomaže u snižavanju kolesterola i sprječava njegovo štetno djelovanje. Zatim prirodno sadrži sterole, a najviše beta-sitosterol koji je strukturom sličan kolesterolu, i kada se konzumira s hranom koja sadrži kolesterol, inhibira njegovu apsorpciju te tako sprječava njegovo štetno djelovanje. Avokado je bogat i kalijem, koji pomaže u regulaciji krvnoga pritiska Na temelju brojnih naučnih dokaza agencija FDA iz SAD-a potvrdila je sljedeće: "Prehrana koja je dobar izvor kalija s niskim udjelom natrija pomaže u reduciranju rizika od visokog tlaka i srčanog udara."

• pomaže u snižavanju kolesterola
• smanjuje rizik od visokog krvnog tlaka i srčanog udara
• pomaže u liječenju bolesti prostate
• štiti od pojave raka dojke
• djeluje protiv nekih oblika leukemije

Avokado je bogat izvor vitamina E koji je, osim što štiti kožu, dobar i za normalno funkcioniranje organizma jer je moćni antioksidans. Štiti polinezasićene masne kiseline u stanici od štetnog djelovanja slobodnih radikala, koji utječu na razvoj raka i bolesti srca. Vitamin C važan je za sintezu kolagena potrebnog za razvoj stanica i tkiva, sprječava ulazak virusa u stanicu i jaki je antioksidans. Vitamini B kompleksa sudjeluju u brojnim reakcijama koje u tijelu proizvode energiju.

Savjet: Ulje avokada ima izvanredne sposobnosti regeneracije i pomlađivanja zbog visokih koncentracija esencijalnih masnih kiselina koje sprečavaju isušivanje i održavaju elastičnost kože.

Priprema jela s avokadom
Avokado prije rezanja dobro operite pod tekućom vodom. Nožem ga, po dužini, prerežite napola i zaokrenite polovice kako biste ih lakše odvojili. Košticu odvojite tako da pod nju lagano podvučete dršku žlice i podignete je njome. Unutarnji mesnati dio okrenite prema dolje, a zatim nožem povucite koru od užeg prema širem kraju ili žlicom izvadite sočni dio avokada. Avokado odmah dobro pokapajte sokom limuna ili limete kako ne bi promijenio boju.

Avokado se odlično slaže s povrćem, voćem, mesom i ribom u raznim salatnim kombinacijama. Odličan je u kombinaciji s mrkvom, krastavcima, krompirom, rikulom.

 

Recepti sa ovim sastojkom: