Ananas


Ananas pripada porodici bromelija. U sredini jake zeljaste biljke razvijaju se do tri kilograma teški plodovi s tipičnom ljuskastom površinom, nepravilnog oblika i hrapave kore. Sočno meso ananasa žute je boje, slatkog i aromatičnog okusa.

Ananas potiče s Kariba, a otkrio ga je Kolumbo 1493. g. U Evropi je bio veoma cijenjen, skup i rezerviran za kraljevske dvore, naročito jer se nije mogao uzgojiti. Naime, otkrilo se da je za uzgoj potrebna isključivo tropska klima. U Afriku, Aziju i južni Pacifik biljku su odnijeli portugalski i španski istraživači te se u tim krajevima ananas uzgaja i danas.
Iako siromašnog nutritivnog sastava, ananas ima odlična ljekovita svojstva, poznata vijekovima u narodnoj medicini.

Liječenje ananasom
S obzirom da je iznimno bogat vitaminom C, ananas pozitivno djeluje i na zaštitu organizma od slobodnih radikala koji uzrokuju aterosklerozu, bronhitis, bolesti srca povezane s dijabetesom, astmatične napade, osteoartritis i reumatoidni artritis, oštećuju stanice debelog crijeva što može dovesti do raka. Prehrana bogata vitaminom C povoljno djeluje na pravilno funkcioniranje imunološkog sustava.

• pomaže procesu probave
• ublažava upale i smanjuju otekline kod akutnih bolesti sinusa, upale grla, artritisa i gihta
• sprečava bolesti srca povezane sa dijabetesom
• ubrzava oporavak nakon povreda i operacija

Kupovina i priprema
Za razliku od banana, ananas nakon berbe više ne dozrijeva. Odabrani ananas mora biti svježeg izgleda sa zelenim listovima, kora mora biti neoštećena, bez mekanih i tamnijih dijelova. Kada se uzme u ruku, ananas težinom mora odgovarati veličini. Ananas se može čuvati na sobnoj temperaturi do dva dana ili u hladnjaku, zamotan u plastičnu vrećicu, tri do pet dana. Za specijalne prilike možete ananas prepoloviti, nožem izvaditi mesnati dio i narezati ga na kockice ili oblikovati u kuglice. Zatim ga pomiješajte u voćnu salatu s ostalim egzotičnim voćem, poput papaje, kivija i banane te poslužite u izdubljenoj polovici ananasa.
U svjetskim kuhinjama ananas se upotrebljava i za pripremu glavnih jela poput glazirane šunke s kolutovima i sokom ananasa, ražnjića s narezanom i mariniranom svinjetinom ili pirjanom piletinom u umaku od ananasa.

Ananas možete guliti i rezati na različite načine. Bez obzira kako ćete rezati dalje, prvo trebate ukloniti vrh s listovima i donji dio ananasa. Zatim ga uspravite i oštrim širokim nožem kružno režite koru, od gore prema dolje. Preostala "okašca" izrežite vrhom noža. Nakon toga ga možete narezati po širini na kolutove ili na četvrtine, a zatim na ploške, pri čemu treba na kraju maknuti srednji drvenasti dio.

Recepti sa ovim sastojkom: