Dinja


Dinja je slatkog okusa i dijeli se na nekoliko vrsta. U najbolju vrstu spada dinja ananas, koja ima zeleno meso, veoma je sočna i veoma lijepog mirisa i okusa. Kao i lubenica, dinja sadrži veliki procent vode, skoro 90 posto, a vrlo malo šećera, oko 10 posto. Također, sadrži dosta minerala i vitamina.

Kupovina i priprema
Sezona dozrijevanja dinje je u julu i augustu. Pri kupovini pripazite na peteljku oko koje se mogu stvarati kapljice vlage, što je znak da je dinja ubrana prerano. Kod zrele dinje peteljka lako otpada, na čijem mjestu ostaje malo udubljenje, dok druga strana dinje mora biti mirisna i gipka na dodir. Izbjegavajte dinje koje imaju mekane dijelove, tamna oštećenja ili napukline. Dinja je osvježavajuća, ali i korisna poslastica koja može da se jede i na početku obroka, i to sa dodatkom malo soli i bibera, jer ju je tada lakše svariti.

Napomena: Budite oprezni ukoliko imate osjetljiv stomak jer dinja može da djeluje nadražajno na stomak. Nakon konzumacije dinje dolazi do rastvaranja digestivnih sokova, pa voda poslije dinje može ubrzati varenje i izazvati dijareju. Sumpor u dinji može da nadraži sluznicu digestivnih organa. Da bi se ti problemi izbjegli, birajte zrelu dinju i jedite je više puta dnevno u manjim količinama.

Kalorijska vrednost
U piramidi ishrane dinja je u istoj ravni kao i ostalo voće, što znači da se preporučuje dva do četiri serviranja u toku dana. Dinja je omiljena zbog svoje energetska vrednosti - samo 34 kcal na 100 grama svježe namirnice. U 100 grama svježe dinje nađe se još i 91 gram vode, 0,1 gram masti, 0,8 grama bjelančevina, 7,9 grama ugljenih hidrata, 8 grama šećera i 0,9 grama vlakana. Dinja je veoma bogata vitaminom C, a neke vrste kao ananas dinje, imaju i mnogo vitamina A. Osim ovih vitamina, dinja sadrži i druge vitamine i minerale, iako u manjim količinama: tiamin, niacin, vitamin B6, folate, pantotensku kiselinu, gvožđe, magnezijum, bakar, kalijum, mangan, fosfor.

Kako djeluje na organizam:
Dinja sadrži mnogo vitamina i minerala, uključujući vitamin C, vitamin B6, kalijum, folnu kiselinu i vlakna i puno karotena. Prema istraživanjima, beta karoten pomaže u borbi protiv raka koji se javlja na plućima, a prema novijim istraživanjima koristi i kod liječenja drugih vrsta raka poput raka grlića materice, raka na materici, raka želuca i oralnih oblika raka. Vitamin C smanjuje pojavu raka usta, grla, raka gušterače i raka želuca. U narodnoj medicini koristi se za osvježenje i psihičko smirenje, pomaže kod upale žučnih i mokraćnih puteva i kod uboda i opekotina. Voda i kalijum iz ovog voća podstiču rad bubrega i pomažu u uklanjanju štetnih materija iz organizma. Dinja se posebno preporučuje osobama sa visokim krvnim pritiskom. Biljna vlakna iz dinje olakšavaju varenje i pomažu u smanjenju telesne težine i nadimanja u stomaku.
I na kraju lijek iz bakine kuhinje - obloge od iscijeđenog soka dinje ili od narendane dinje služi za otklanjanje bola.  

 

Priprema jela s dinjom
Svježa dinja se služi veoma jednostavno. Prije sječenja je dobro operite pod mlazom tople vode da prljavština s kore ne bi ušla u sočan dio ploda.
Aroma dinje može da se pojača ako dodate malo soka od limuna. Po ukusu možete da dodati malo cimeta u prahu, narezane svježe metvice ili bijeli biber.
Svježu dinju možete dodati u sve vrste voćnih salata ili da je poslužite uz sladoled.
Ako ste mislili da se dinja poslužuje samo kao desert, pogriješili ste. Najpoznatije hladno predjelo kod mnogih nacija je kombinacija pršute i dinje, a obogatiće okus i salati sa piletinom ili morskim plodovima. Ljeto je pravo vrijeme za pripremu hladnih supa, od kojih je ona s dinjom izvrsna. Uz dodatak narandžinog i limunovog soka, cimeta u prahu i metvice pravo je ljetno osvježenje.
Preporuka - prije posluživanja dobro je rashladite.
Evo još nekih ideja. U egzotičnim kuhinjama od dinje se priprema salsa - umak od kockica dinje s dodatkom crvenog bibera, naseckanog korijandera i ljutike sa nekoliko kapi soka limuna. Ovako pripremljeni umak služi se uz ribu i piletinu sa roštilja.

Recepti sa ovim sastojkom: