Badem


Badem pripada grupi orašastog voća. Uzgaja se još od 3.000. godine prije nove ere, a potiče iz Kine. Stablo badema naraste do 10 m, cvjeta u proljeće, a bere se u jesen.

Postoje dvije glavne sorte badema: slatki i gorki. Plodovi slatkog badema jedu se sirovi, prženi, dodaju se raznim jelima, a isto tako se prerađuju za dobivanje bademovog maslaca, ulja ili mlijeka. Gorki badem je otrovan i nejestiv, ali se kultivira i prerađuje radi dobivanja esencijalnog bademovog ulja.

Savjet: Bjelančevine u bademima su biološki vrijedne - s dobrim rasporedom aminokiselina mogu zamijeniti one iz mesa, pa su neizostavni u prehrani vegetarijanaca.

Liječenje bademima
• smanjuju količinu kolesterola
• snižavaju rizik od pojave srčanih bolesti
• pomažu u snižavanju tjelesne težine
• održavaju čvrstoću kostiju
Gusto savjet: Za osobe koje su alergične na mlijeko i mliječne proizvode bademi su odličan izvor kalcija - važnog minerala za održavanje i očuvanje kostiju.

Kupovina i priprema
Iako ćete bademe u ljusci teško pronaći u trgovinama, oni imaju najduži rok trajanja. Najčešće se bademi kupuju bez ljuske, u rinfuzi. Ukoliko ih kupujete u rinfuzi, obratite pažnju na boju koja treba biti jednolična, a na dodir ne smiju biti savitljivi. Svježi bademi imaju slatki i orašasti miris, a ukoliko je on oštar i gorak, bademi su užegli. Iako su prve asocijacije slastice od badema, njegova primjena se širi na puno više jela, od žitnih pahuljica za doručak do raznih slanih jela, kojima će bademi dati osebujan, zaokruženi okus. Bademi izvrsno pristaju uz piletinu i ribu. Prilog od riže, badema i grožđica izvrsno će ići uz pečenu piletinu. Nadjevom od prezle, jaja, badema i začina punite bijelu ribu ili, pak, poslužite pastu od bijelog luka i badema uz pečenu ribu. U pripremi slastica primjena badema je gotovo neograničena. Kao grickalice možete jesti svježe bademe, slane umočene u tučeno bjelance i sušene u pećnici ili slatke, presvučene karameliziranim šećerom.

Recepti sa ovim sastojkom: