Leća


Leća spada u grupu zrnatih mahunarki, zajedno s graškom, grahom, bobom i slanutkom (leblebijom). Poznato je oko četrdeset sorti koje se razlikuju bojom, veličinom i oblikom. Sitnosjemena leća ima sitne do srednje velike mahune sa sjemenkama promjera 3-6 mm, a krupnosjemena podvrsta ima krupne plosnate mahune i plosnato sjeme promjera 6-9 mm, raznih nijansi.

Kod nas se najčešće kuha smeđa leća, a može se naći i zelena, narandžasta i crna. Pretpostavlja se da leća potiče iz jugozapadne Azije, odakle se preko Sredozemlja proširila u Evropu. Ova mahunarka je dobra namirnica za ljude koji boluju od dijabetesa.

Zanimljivost: Leća je uzgajana još u mlađem kamenom dobu, a pronađena je i u grobnicama egipatskih faraona.

Kupovina i priprema
Prilikom kupovine leće provjerite da nema tragova vlage, prisustva insekata, te obratite pažnju da su sjemenke cijele. Leću treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom, suhom i tamnom mjestu do 6 mjeseci. Leća se može pripremati isti dan kada se jelo i poslužuje, jer, za razliku od ostalih mahunarki, ne treba je močiti dan ranije.
Prije pranja leću raširite na kuhinjskom stolu ili radnoj površini kako biste odstranili manju nečistoću. Nakon toga, leću stavite u cjediljku i operite je nekoliko puta pod tekućom vodom. Kako bi leća bila lakše probavljiva, nemojte je staviti u hladnu, već u kipuću vodu.

Leća se odlično slaže s paradajzom, lukom, bijelim lukom, mesom, suhomesnatim proizvodima, maslinovim uljem te ovčijim i kozijim sirevima. Možete je poslužiti kao glavno jelo u obliku variva ili juhe, kao prilog mesu, u kombinaciji s tjesteninama, palentom, na salatu ili kao namaz. Jednako tako, njeno se brašno može miješati s brašnima žitarica u pripremi kruha i kolača.

Savjet: Leća je poznata kao energetski vrijedna namirnica zbog visoke koncentracije B vitamina i velikih količina ugljikohidrata. Ta je kombinacija čini idealnom namirnicom za fizički aktivne osobe.

Liječenje lećom
Leća ne sadrži zasićene masnoće, kao ni štetni kolesterol, a izvanredan je izvor topivih i netopivih vlakana. Topiva vlakna snižavaju nivo glukoze i kolesterola u krvi, čime smanjuju potrebu za inzulinom kod osoba oboljelih od dijabetesa. Netopiva vlakna pospješuju probavu i skraćuju vrijeme zadržavanja hrane u probavnom sistemu, te na taj način smanjuju rizik od raka debelog crijeva. Visok sadržaj vitamina B-kompleksa povoljno utječe na živčani sistem, a visoki sadržaj željeza pomaže u sprječavanju slabokrvnosti.

  • snižava nivo kolesterola u krvi, čime smanjuje potrebu za inzulinom kod osoba oboljelih od dijabetesa
  • pospješuje probavu
  • dobro utiče na nervni sistem
  • pomaže u sprečavanju malokrvnosti

Recepti sa ovim sastojkom: