Bijeli luk


Bijeli luk je ljekovito povrće bijele, ružičaste ili ljubičaste ljuske i karakterističnog mirisa, koje se već hiljadama godina koristi u borbi protiv brojnih oboljenja. Njegovu su ljekovitost poznavali još stari Egipćani, grčki ljekar Hipokrat ga je propisivao protiv zatvora stolice, nakupljanja vode i tumora maternice, a rimski povijesničar Plinije Stariji ga je preporučavao kod čak 61 vrste bolesti.

Njegova pradomovina najvjerovatnije je prednja Azija. Duboku starost stanovnika Kavkaza i Kaspijskog mora neki pripisuju tome što oni gotovo u svakom obroku konzumiraju bijeli luk.

Savjet: Sa sirovim bijelim lukom ne treba pretjerivati. Češnjak i u malim količinama daje poseban okus jelima.

Kupovina i priprema
Pri kupovini najbitnija je svježina češnjaka. Lukovica treba biti kompaktna i čvrsta na dodir i ne bi smjela klijati. Kvalitetni oguljeni češnjevi moraju biti bijeli, a izbjegavajte upotrebu onih koji su žuti, sivi ili žilavi. Svježi češnjak čuvajte na hladnom, suhom i prozračnom mjestu bez uticaja svjetlosti. Češnjak možete kupiti i u obliku paste ili sušeni u obliku pahuljica, granula i praha. Narezan na ploške, usitnjen ili protisnut bijeli luk upotrebljava se za pripremu toplih umaka za tjesteninu, gulaša i juha. Neočišćeni češnjevi, kao i cijele lukovice, mogu se peći zajedno s mesom. Najjednostavniji način uživanja u okusu češnjaka je u kombinaciji s kruhom. Namažite kruh s maslacem pomiješanim sa soli i protisnutim češnjakom te ga stavite u pećnicu ispod zagrijanog gornjeg grijača.

Zanimljivost: Južnjaci od pamtivijeka bijeli luk koriste kao djelotvorno sredstvo koje usporava proces starenja.

Liječenje bijelim lukom
Od ljekovitih tvari sadrži eterična ulja koja sadrže sumpor, specifičnog su mirisa, velike nepostojanosti i osjetljivosti. Od ostalih tvari tu su: alicin, aliin, dušične supstancije, biljne masti, mineralne tvari, polioze poput inulina i spoj vezan na jod. Sve spomenute tvari u češnjaku su u koncentriranom obliku, a ljekovite su već u vrlo maloj koncentraciji.

Bijeli luk normalizira ubrzan rad srca, poboljšava rad srčanih krvnih žila i opskrbu srčanog mišića krvlju, što dovodi do poboljšanja srčane funkcije i smanjenja sklonosti trombozi.

 

  • poboljšava prokrvljenost te jača srce i krvotok
  • uništava bakterije i gljivice u crijevima
  • smanjuje krvni pritisak, nivo masti u krvi i sprečava arteriosklerozu
  • pomaže kod tegoba sa venama i proširenim žilama
  • ublažava tegobe sa hemeroidima
  • usporava procese starenja

Zanimljivost: Bijeli luk se primjenjuje i u kozmetici: pomiješan sa koprivom, kamilicom i lavandom daje odlično sredstvo za liječenje peruti na glavi i služi protiv opadanja kose.

Recepti sa ovim sastojkom: