Jagode


Jagoda (Fragraria) pripada porodici ruža, a domovina joj je u Evropi. Ovo slasno voće doslovno oživljava i okrepljuje organizam jer sadrži elemente mangana u tragovima, a bez mangana enzimi koji su prijeko potrebni za metabolizam, ne bi mogli djelovati.

Npr, kada nemamo dovoljno mangana u organizmu, dolazi do umora, bolova u zglobovima, živčane razdražljivosti, ili do tegoba uzrokovanih stresom, kao što je šumljenje u ušima. Jagode su dobar čistač otrova iz crijeva, ublažavaju probavne smetnje, jačaju imunitet i metabolizam, smanjuju količinu vode u tkivu i snižavaju krvni pritisak, te jačaju kosti i kožu.
Zanimljivost:
Jagode su prirodni afrodizijak jer povećavaju spolnu želju!

Kupovina i priprema
Oprezno sa jagodama iz uvoza jer su većinom silno tretirane raznim hemikalijama radi boljeg izgleda, a koje uzrokuju alergijske simptome, poput mjehurića na usnama. Često ljudi misle da su alergični na jagode, a zapravo su samo alergični na hemikalije kojima su jagode bile izložene. Najbolje je da ih kupujemo od provjerenih prodavača koji ih prirodno uzgajaju ili u bio-trgovinama. Zrele jagode ne smiju se dugo čuvati, a prije jela važno ih je dobro oprati i odstraniti peteljke.

Ljekovitost
Folna je kiselina u vodi topiv vitamin B-9, važan u stvaranju krvi i sudjeluje u metabolizmu aminokiselina. Nedostatak tog vitamina u prehrani izaziva malaksalost i anemiju, a nedovoljan unos folata ujedno povećava rizik od karcinoma debelog crijeva. Folna kiselina sintetički je oblik folata koji se može uzimati u obliku vitaminskog dodatka ili hrane obogaćene tim vitaminom. Kada se nalazi u hrani kao prirodan sastojak, naziva se folat, a najviše ga sadrže jagode, naranče, zeleno lisnato povrće i šparoge.

Vitamin C iz hrane djeluje kao snažan antioksidans koji smanjuje rizik nastajanja nekih vrsta karcinoma: usta, ždrijela, želuca, debelog crijeva i pluća. Dokazana je veća djelotvornost vitamina C prirodno sadržanog u namirnici kao što je jagoda, od onog uzetog u obliku vitaminskog dodatka (suplementa), što se povezuje s uzajamnim djelovanjem vitamina C i drugih sastojaka u namirnici.

Recepti sa ovim sastojkom: