Lješnjaci


Lješnik je orašasto voće koje raste samoniklo, ali se i gaji kao drvo i žbun. Lješnik se najčešće uzgaja plantažno u različitim sortama. Nekada je pokrivao velika prostranstva Evrope i Azije, a danas je prilično rasprostranjen i u Italiji, Turskoj, Švicarskoj i Njemačkoj.

U kultiviranom obliku uzgajaju se razne sorte lješnika koje se razlikuju po veličini i kvalitetu plodova. Plod je gladak, jajolik, drvenast orah u čijoj se ljusci nalazi ukusna jestiva sjemenka. Lješnik je dobar izvor masti, sadrži visok udio bjelančevina i ugljikohidrata te biljnih vlakana.

Zanimljivost: Za vrijeme Drugog svjetskog rata u Italiji, kada je kakao bio rijetkost, lješnici su se upotrebljavali za proizvodnju danas veoma poznate Nutelle (engl. nut - lješnik).

Lješnik u kuhinji
Na sam spomen lješnika sigurno vam padaju na pamet vjeverica i eurokrem. Kako i ne bi kada je lješnik jedan od omiljenih sastojaka poslastica, a veoma je ukusan i u sirovom obliku. Osim što se koristi u pravljenju čokolade i raznih slatkiša, lješnik poboljšava okus salatama i glavnim jelima, a od ploda se dobija jestivo masno ulje.
Ako slanoj salati dodate neko voće, bit će to pravo osvježenje, a hrskavost će joj dati upravo krupno nasjeckani lješnici, orasi ili bademi koji ujedno povećavaju i hranjivost. Kada se stuca, lješnik je obavijen još jednom opnom. S obzirom da je ona gorka, najbolje ju je skinuti. To ćete najlakše učiniti ako lješnike stavite u rernu, grijete ih 10–15 minuta, a potom ih umotate kuhinjskom krpom da se potpare i onda ih energično protrljate.
Gusto savjet: Kada se kora lješnika skuha u pola vode s pola vina, dobije se čaj od kojeg se prave oblozi za otvorene rane od proširenih vena na nogama.

Liječenje lješnicima
• povisuju krvni pritisak
• pomažu u borbi protiv anemije
• smanjuju žgaravicu
• lišće od lješnika koristi se za kupke kod hemeroida i protiv proljeva

Savjet: Poklonicima zdrave prehrane dobro je poznat hljeb od lješnikovih resa. Ovaj izuzetno zdrav hljeb možete napraviti tako što ćete u pšenično brašno dodati 10% svježih lješnikovih resa koje su pune vitamina C. Prije dodavanja u pšenično brašno rese kratko prokuhajte, ocijedite i prosušite. Kada su suhe, izmrvite ih ili sameljite i dodajte krušnom tijestu.

Recepti sa ovim sastojkom: