Limun


Limun je plod iz porodice agruma, uzgajan već hiljadama godina na području Azije odakle je stigao u Evropu, tačnije u antičku Grčku. Naime, stari Grci upoznali su ovo ljekovito voće zahvaljujući vjerojatno makedonskom kralju Aleksandru Velikom koji ga je donio iz Perzije. Upravo zbog toga Grci su mu dali ime perzijska jabuka, a i porijeklo naziva limun se povezuje sa perzijskom riječi limu.

Iz Grčke, limun je otputovao do Rimskog Carstva gdje je postao toliko popularan da su ga za vrijeme svojih ratnih pohoda nosili kao obaveznu namirnicu i na taj način se proširio po ostalim mediteranskim zemljama, uključujući i Španiju, iz koje su ga preko oceana u daleku Ameriku odnijeli moreplovci predvođeni Kolumbom.

Danas Kalifornija i ostale zemlje na zapadnoj obali SAD-a spadaju među najveće svjetske uzgajivače agruma. Također, zahvaljujući svojoj suncem obasjanoj mediteranskoj klimi, hrvatsko primorje obiluje ovim plodovima u kojima je koncentrirano mnoštvo vitamina i minerala, piše Vipnet.

Limun je oduvijek korišten u mnogobrojne svrhe, tako su ga plemkinje na dvoru francuskog vladara Luja XIV koristile za poboljšanje izgleda svojih usnica, a i danas je popularan sastojak prirodne kozmetike. U aromaterapiji se u novije vrijeme eterično ulje dobiveno od njegove kore upotrebljava u svrhu poboljšanja raspoloženja i koncentracije pri radu, te lakšeg izdržavanja napora. Za dobivanje jedne litre eteričnog ulja potrebno je otprilike 3000 limunovih plodova.

Slijede dva načina primjene blagodati aromaterapije :
1. Stavite 5 kapi limunovog ulja u vodom napunjenu mirisnu svjetiljku (aroma lampu). Toplina svjetiljke zagrijati će mješavinu vode i limunovog ulja koja će postepeno isparavati i pritom će se izuzetno ugodan miris širiti prostorijom.
2. U zimskom periodu, umjesto mirisne svjetiljke može poslužiti i posuda vode u koju se ukapa 5 kapi limunovog ulja, nakon čega se stavi na zagrijani radijator. Rezultat će biti isti kao i u prethodnom slučaju.

Limun je poznat kao "lijek za sve", jer su i njegov sok i korica bogati izvori antioksidansa poput vitamina C i flavonoida koji stanice štite od starenja, infekcija i mnogih zdravstvenih problema, a osim toga sadrže i minerale poput kalija, kalcija, magnezija i željeza.

Sok se koristi za spravljanje izvrsnog osvježavajućeg napitka kojeg je preporučljivo piti svako jutro prije jela, a pri liječenju prehlade ili gripe pomaže ako se svaka dva sata pije svježe istisnut sok jednog limuna sa čašom mlake vode.

U kulinarstvu se limunov sok koristi, između ostalog, kao zamjena za ocat u mariniranju povrća, ribe i bijelog mesa, jer omekšava hranu, koja pritom ne mijenja miris. Limunova kora obogaćuje aromu mnogih slatkih i slanih jela, a upotrebljava se i u izradi likera i mnogih popularnih pića poput talijanskog likera Limoncello.

Recepti sa ovim sastojkom: