Maline


Nazivi su joj i himer, nimper, crvena jagoda, jagodnjak, črlena kupina. Malina raste u obliku grma, samoniklo po šumama, a i uzgaja se u predjelima umjerene klime. Plod maline sastoji se od mnogo malih, zajedno sraslih koštunica, koje su sočne i vrlo ukusne. Malina je grm koji potječe iz jugoistočne Europe.

Malina je nutritivno posebno zanimljiva zbog bogatog sadržaja raznovrsnih antioksidansa. Najveći dio antioksidativnog kapaciteta pripada elagitaninima, koji se gotovo isključivo nalaze u malinama i prema istraživanjima imaju antikancerogeno djelovanje. U dodacima prehrani malina je izvor fitonutrijenta elagične kiseline, koja sprječava štetno djelovanje radikala na stanične strukture u tkivima.

Malina je izvrstan izvor vitamina C, koji je moćan antioksidans (20% antioksidativne aktivnosti iz maline pripada vitaminu C).

Maline pomažu i kod slabosti vida, noćnog sljepila i očnih tegoba, kod krvarenja iz nosa i desni, te ublažavaju tegobe bubrega i mjehura. Čisti sok od malina, razrijeđen ili ne najbolji je lijek za sve bolesti kod kojih se javlja groznica. Najbolje ih je jesti svježe, a dobro se slažu i sa jogurtom, svježim sirom i slatkim vrhnjem. Također mogu biti izvrstan nadjev s drugim bobičastim voćem za pite ili umiješane s čokoladom u lijevano tijesto za posebne palačinke. Pire od malina može se koristiti kao baza za pripremu umaka i sladoleda.

Kod kupovine izaberite maline koje su čvrste, zrele i ujednačene crvene boje, a svakako izbjegavajte one koje su mekane, oštećene ili već pokazuju znakove plijesni. Budući da se maline najčešće prodaju u plastičnim košaricama ili mjericama, provjerite njihovo dno kako bi se uvjerili da nema znakova vlage ili curenja voćnog soka, što je znak da su predugo stajale.

Svježe maline zdrave su i vrlo hranjive, kao i sušene. Od malina se prave sokovi, sirupi, džemovi, kompot, vino. Sok maline - malinovac sadrži voćne kiseline, vitamine, minerale, pektin. U vrijeme sezone malina najbolje je piti svjež, neukuhan sok, a zimi kuhan. U narodnoj medicini, pored sokova i sirupa koji se prave u ljekovite svrhe širokog spektra, ljekoviti su i čajevi od malinovog lišća, kao i suhih malina od kojih se prave ukusni i zdravi voćni čajevi. Čajevi se koriste kod upale grla, prehlada, snižavanja temperature, za jačanje srca, kod hemoroida, lišajeva, osipa, kao oblozi kod upale očiju, za jačanje organizma.

Svježe maline imaju izuzetno osvježavajuću aromu, pa ih je najbolje koristiti svježe s malo šećera ili šlaga.  Odlične su u voćnim jogurtima, voćnim salatama ili uz dodatak malo meda.

Zanimljivost: Elaginsku kiselinu u najvećem procentu sadrže maline, ali nje ima i u ostalom bobičastom voću kao i u crnom vinu. Eksperimenti na životinjama, koje su radili inostrani istraživači, nedvosmisleno govore da elaginska kiselina inhibira nastanak karcinoma jednjaka, jetre i pluća.

Recepti sa ovim sastojkom: