Maslac


Maslac je kroz historiju bio simbol moći, sreće, bogatstva i čistoće. Njegovu su izradu razvili Arapi i Sirijci, a zapisi o njegovoj upotrebi sežu i do 2.000 godina prije nove ere.

Maslac je mliječni proizvod koji se u najvećem dijelu sastoji od mliječne masti, malo vode i nešto suhe tvari. Maslac nastaje iz masti od mlijeka koja se dobija mehaničkim putem, mlaćenjem i gnječenjem skorupa, pri čemu se maslac oslobađa drugih sastojaka (vode, kazeina, mliječnog šećera i soli). Oko 1 kg maslaca dobiva se od približno 25 - 30 litara mlijeka. Maslac miriše prijatno i aromatično, a boje je slabije ili jače žućkaste, zavisno od načina ishrane životinja i godišnjeg doba. Higijenski besprijekoran maslac spravlja se od pasterizovanog mlijeka. Organizam ga lako resorbuje i dobro iskorišćava. U maslacu se nalaze provitamin A, vitamin A, provitamin D i malo vitamina D, naročito ljeti.

Francuzi ga obožavaju
Maslac povezuje sastojke i daje izvrsnu punoću i bogatstvo okusa kako slatkim tako i slanim jelima. Francuzi naročito uživaju u pripremama jela sa maslacem koji ima ključnu ulogu u popularnim francuskim umacima. Osnova od maslaca i jaja čini dva najpoznatija umaka – hollandaise i bérnaise umak. Prvi se poslužuje uz ribu i povrće, a drugi s dodatakom svježeg začinskog bilja uz meso s roštilja. Popečeno brašno na maslacu prvi je korak u pripremi béchamel umaka, ali se koristi i za zgušnjavanje umaka od pečenja, juha i variva. Maslac je također bitan sastojak nekoliko vrsta tijesta za slastice, poput kuhanog tijesta koje se koristi za pripremu profiterola i eklera, prhkog tijesta za pite te lisnatog tijesta za savijače, roščiće, kremšnite i druge kolače.

Zanimljivost: Specifične masne kiseline maslaca štite probavni sistem od infekcija.

(Ne) zdrav maslac
Iako mnogi izbjegavaju konzumirati maslac zbog štetnog uticaja na srčano - krvnožilni sistem, maslac nije ni blizu tako nezdrav kao što vlada mišljenje. Naime, svaka mast, pa i ona životinjskog porijekla, ima važnu ulogu u mnogim metaboličkim procesima u organizmu. Prehrana suviše siromašna mastima može nas ostaviti s osjećajem gladi, depresijom i sklonim bolestima. U maslacu se nalazi lecitin koji sudjeluje u metabolizmu kolesterola i po sastavu sličnih tvari te smanjuje njegovo negativno djelovanje. Određen nivo kolesterola može reducirati štetne slobodne radikale koje dobijemo iz prerađenih biljnih ulja. Sirovi maslac, koji nije prošao proces termičke obrade pasterizacije, posjeduje takozvani Wulzen faktor, nazvan po holandskom naučniku koji ga je otkrio. Wulzen faktor sudjeluje u procesima zaštite zglobova od okoštavanja, a također i od katarakta, otvrdnjavanja arterija i kalcifikacije hipofize.

Poslovica: “Da bi riba bila ukusna, mora otplivati tri puta: u vodi, u puteru i u vinu!”

Kupovina i čuvanje
Idealno je kupovati maslac u malim količinama, dovoljno za sedmicu unaprijed. Treba biti dobro zatvoren u svojoj originalnoj voštanoj ambalaži ili aluminijskoj foliji kako biste spriječili njegovo upijanje mirisa druge hrane. Najčešća su pakiranja slanog maslaca su od 20 i 250 g. Čuva se u hladnjaku do datuma označenog na ambalaži ili do mjesec dana.

Recepti sa ovim sastojkom: