Kivi


Kivi je čvrsta, listopadna biljka puzavica. Ova voćka je dvodomna biljka, što znači da postoje ženske biljke koje daju plod i muške koje ih oprašuju. Stoga na svakih 5-6 posađenih ženskih biljki mora biti posađena jedna muška.

Od ženskih biljaka najčešće se sade sorte Hayward i Abbot, dok se kao oprašivači koriste sorte Matua i Tomura. Plodovi kivija su ovalni ili jajasti, dugi do 8 cm i široki do 5 cm, smeđe ili zelene boje. Kora im je tanka, obrasla malenim dlačicama. Tijelo ploda je sočno, staklasto, izavisno od sorte, svijetlo do tamno zeleno. Kivi je porijeklom iz južne Kine odakle se proširio na Novi Zeland, gdje su početkom 20. vijeka zasađene i prve plantaže. Danas je najveći proizvođač kivija Italija. Iako njegov vanjski izgled i nije toliko privlačan, ispod njegove kore se nalaze mnogobrojni sastojci zbog kojih je kivi dobio naziv ”super voće”. Kivi posjeduje idealnu ravnotežu između minimalnog broja kalorija i maksimalnog ljekovitog učinka na organizam.

Savjet: Prerežite kivi napola i za doručak ga dodajte jogurtu ili žitaricama. Kupovina i priprema Tokom kupovine kivi lagano pritisnite - ukoliko je blago mekan, znači da je zreo i sladak. Izbjegavajte kupovinu kivija koji su jako mekani, a kora im je naborana, oštećena ili sadrži tamne mrlje. Kivi može dozrijevati stajanjem, tako da možete kupiti i čvrste nedozrele plodove pa ih ostaviti 3-5 dana na sobnoj temperaturi, dalje od sunčeve svjetlosti i topline. Zreli kivi čuvajte u frižideru dvije do tri sedmice. Kivi se može jesti tako da mu oštrim nožem odrežete vrh, a zatim ga jedete kašičicom, kao kuhano jaje. Oguljeni kivi možete koristiti kao atraktivan dodatak voćnim salatama, a izvrsno se slaže s tučenim vrhnjem i bijelom čokoladom. U slanim jelima se dobro kombinira s bijelim mesom, šunkom, peradi i ribama. Kivi sadrži enzime koji mogu poslužiti kao izuzetni omekšivači mesa.

Upozorenje: Neki enzimi kivija sprečavaju očvršćavanje želatine, a kod mliječnih će proizvoda izazvati zgrušavanje pa ćete iz tih razloga teže moći pripremiti voćne kolače s kivijem i želatinom ili sladoled od kivija.

Liječenje kivijem
• ima sposobnost zaštite DNK od štetnog djelovanja kisika
• smanjuje rizik od pojave bolesti srčanog i krvožilnog sistema
• smanjuje rizik od moždanog udara
• pomaže u zarastanju rana
• održava zdravlje kostiju, zuba i desni

Savjet: Meso možete omekšati tako što ga natrljate unutarnjim dijelom kore kivija ili stavite na svaku stranu mesa po plošku kivija, te ostavite da stoji oko 20 minuta. Tako omekšano meso, kao što je govedina, možete dalje pripremati na roštilju. Isti postupak možete primijeniti i na mesu sipe.

Recepti sa ovim sastojkom: