Grah


Grah je jednogodišnja biljka iz porodice mahunarki, velike hranjive vrijednosti. Najpoznatija je i najrasprostranjenija mahunarka u cijelom svijetu i kao povrtlarska kultura ubraja se u grupu zrnatih mahunarki.

Odavno je grah poznat kao vrlo moćna i zdrava namirnica. Naučnici su otkrili da ishrana bogata grahom može smanjiti rizik od srčanih oboljenja i određenih vrsta raka. Jednostavno rečeno grah je nutritivno super hrana. Smeđi, bijeli ili crveni grah jedan je od najboljih biljnih izvora proteina, siromašan je kalorijama, mastima i natrijem. Klijanjem se povećava količina vitamina u grahu, osobito vitamina E i C, a sušenjem zrno ne gubi svoje hranjive sastojke.

Ljekovitost
• Grah je dobar izvor bjelančevina koje su potrebne vašem tijelu. Osim toga, za razliku od drugih izvora bjelančevina, grah ima malo masti, te ne sadrži zasićene masti i holesterol. To čini grah odličnim izborom za vegeterijance, kao i za ljude koji žele smanjiti unos masnih mesnih proizvoda.

• Grah je odličan izvor dijetalnih vlakana.

Jedna porcija graha osigurava 20% i više dnevnih potreba za vlaknima. Dijetalna vlakna imaju mnoge koristi poput toga da doprinose osjećaju sitosti nakon jela, održavaju nivo šećera u krvi stabilnim, te poboljšavaju probavu.

• Grah je dobar izvor vitamina i minerala poput folne kiseline, kalija, željeza i magnezija. Istraživanja su pokazala da osobe koje jedu grah dobijaju više ovih ključnih hranljivih materija od osoba koje ne konzumiraju grah.

Grah ima povoljno djelovanje i na mentalno zdravlje preko vitamina tiamina koji sudjeluje u proizvodnji energije i sintezi acetilkolina, esencijalnog neurotransmitera za pamćenje čiji nedostatak utječe na pojavu mentalnih bolesti koje se javljaju starenjem kao što su senilnost i Alzheimerova bolest. U narodnoj medicini se u ljekovite svrhe skupljaju zrele komuške iz kojih je izvađeno sjeme. Osobama s problemima u probavi grah može biti "preteška" namirnica pa je preporuka da se pasirani grah, kojem se odvoji ljuska bogata pektinom, začini kimom, mažuranom ili timijanom koji smanjuju nadimanje.

Grah je univerzalna namirnica u kuhinji. Zbog toga što se može kombinovati sa gotovo svim drugim namirnicama i zato što je dostupan tokom cijele godine. Nama je najpoznatiji kad je kuhan, a on se može koristiti u različitim salatama u kombinaciji sa tjesteninom, pa čak, vjerovali ili ne i u slatkim varijantama: poznate su kolači i torte od graha.

Recepti sa ovim sastojkom: