Orasi


Orasi su rod biljaka iz porodice Juglandaceae. To je drvo visoko 10-40 m, sa šiljastim listovima dugim 20-90 cm. Postoji 21 vrsta oraha. Iako je uglavnom rasprostranjen kao gajena kulturna biljka, orah uspijeva i u šumama, te nižim i toplijim krajevima.

Plodovi svih vrsta oraha su jestivi, ali orasi koji se obično kupuju u trgovinama potiču od perzijskog oraha, jedine vrste koja ima velik plod i tanku ljusku.

Orah je još u antičko doba bio cijenjen kao sveto drvo Jupitera, koristio se kako u medicini tako i u finom stolarstvu, za bojenje pamuka i vune, te u umjetničkom zanatstvu za rezbariju namještaja.

Orasi imaju mnogo ulja i jedu se sirovi ili kuhani. Izvrstan su izvor masnih kiselina omega-3, a  pokazalo se da snižavaju kolesterol i smanjuju rizik obolijevnja od raka dojki. Čaj od lišća koristi se protiv crijevnih parazita, za reguliranje varenja, jačanje mišića, protiv krvarenja desni, rahitisa, liječenja plućnih bolesti i za čišćenje krvi. Plod oraha koristi se kao dodatak tortama i kolačima, za spravljanje orahove rakije i likera.

Kako mozak stari, prolazi kroz brojne promjene na živčanim stanicama. Promjene se očituju poteškoćama u održavanju ravnoteže, koordinaciji i pamćenju. No, orasi u umjerenoj količini osiguravaju polifenole i bioaktivne supstance koji umanjuju propadanje živčanih stanica i na taj način pružaju anti-aging učinak na mozak.

Savjet: S obzirom na to da predstavlja pravu riznicu vitamina, proizvode od oraha treba davati bolesnicima, slabašnoj djeci i malokrvnim osobama.

Liječenje  kupkom od orahovog lišća
Kupka od orahovog lišća pomaže pri saniranju kožnih bolesti, u liječenju rahitisa, zagnojenih rana, ekcema, bubuljica, akni, a odlično je sredstvo protiv pretjeranog znojenja. Da biste napravili ovu kupku, u vodu za kupanje dodajte procijeđen čaj koji se sprema od 2 kašike sjeckanog lišća na 200 ml vrele vode, pa napravite litar-dva čaja. Ako ga ne dodate u vodu za kupanje, isperite tijelo poslije kupanja.

Orasi i med - Osim što jačaju mušku potenciju, stimulans su za opće jačanje organizma i prirodni tonik. Za ovaj zdravi specijalitet dovoljno je samo mlade, svježe orahe očistiti, oprati i raspoređene u staklenke preliti medom, pa sterilizirati, povezati celofanom i odložiti na hladno mjesto.

Zanimljivost: Od oraha se pravi ulje za mazanje kože prije sunčanja.

Recepti sa ovim sastojkom: