Savjeti


Autor: Melisa

Objavljeno 26.4.2010.

Mali kulinarski trikovi

- Iskoristili ste polovinu limuna, a onaj drugi dio stajao je nekoliko dana i osušio se. Potopite ga u vodu i ostavite da stoji nekoliko sati. Kada ga poslije toga budete koristili, biće opet svjež.
- Stavite limunove u teglu napunjenu hladnom vodom, koju ćete svakodnevno mijenjati.
- Svježe i potpuno zdrave limunove stavite u besprijekorno čiste tegle. Otvor pokrijte isključivo porculanskim tanjirićem. Sipajte u njega vodu do ivice i stavite u hladnu prostoriju. Svakodnevno mijenjajte vodu. Ovako limunovi mogu da traju i po godinu dana.

- Korištenje pogrešnog posuđa može biti jako opasno. Ne koristite oslikane i ukrašene lonce i tave. Neki od njih napravljeni su od olovnog i srebrnog toksičnog materijala, što može uzrokovati teške poremećaje u probavi. Posude od aluminija mogu uzrokovati visok nivo tog elementa u moždanom tkivu, jer se teško uklanja iz tijela. Najsigurnije je posuđe od vatrostalnog stakla i nehrđajućeg čelika.
- Kad kuhate u ekspresnom loncu, pustite da voda provri prije nego što dodate sastojke i stavite poklopac. Nakon toga, kuhajte neko vrijeme na slaboj vatri dok ne procijenite da je hrana gotova.

- Luk je bogat izvor kercetina - važne fitokemikalije i antioksidansa. Često griješimo sjeckajući luk neposredno prije konzumiranja. Umjesto toga, trebalo bi ga nasjeckati i ostaviti da stoji barem 10 minuta prije posluživanja, budući da oksidacija pomaže pri aktivaciji kercetina.

 - Sačuvaćete svako povrće svježim po izgledu i okusu ako ga poprskate nekuhanim mlijekom. To je naročito praktično ako vam je preostala izvjesna količina koja bi, inače, uvenula i postala neupotrebljiva.
- Peršun u vezici će ostati duže svjež i zadržaće svoju boju ako ga držite u čaši sa vodom u koju ste nasuli nekoliko kapi limuna. Vodu sa dodatkom limuna treba mijenjati svaki dan.

- Da bi se prezla sačuvale duža i da ne bi primila neprijatan miris buđi, dodajte 1 do 2 lista lovora u kutiju ili kesu u kojoj inače čuvate prezlu.
- Stavite u posudu za so desetak zrna sirove riže, on će u sebe uvući svu vlagu i so će ostati suha.