O la la rolat

Objavila sasa

Fina sočna poslastica od crne i bijele čokolade…:)

Priprema:

  1. KORA:Umutiti čvrst snjeg od bjelanaca, dodati šećer, jedno po jedno žumance (6 kom) i na kraju pažljivo umješati brašno i kakao ( da ne bi imao grudvica). Sipati u veliki pleh od pečnice obložen masnim papirom i ispeči koru. Gotovu koru odmah izvaditi na vlažnu platnenu salvetu i uviti u rolat.
  2. FIL:U medjuvremenu pripremiti fil, umutiti pjenasto maslac sa secerom u prahu. Dodati žumanca, rastopljenu čokoladu i na kraju čvrst snjeg od bjelanaca. Sve dobro umutiti mikserom. Kad se kora ohladila, odmotati i presjeci na pola po duzini, tako da dobijemo dvije kore za dva mala rolata.
  3. Premazati pripremljenim filom koji smo prethodnno podjelili na dva dijela u jedan dio dodali crnu, a u drugi dio bijelu čokoladu, ponovo zaviti u rolat i odgore premazati tanko sa malo fila.Ostaviti da se dobro rashladi i posuti bogato orasima.

Savjet:

Ovo je recept za dva mala rolata, naravno da se može napraviti i jedan veliki od navedenih sastojaka. U tom slucaju bolje je onda napraviti nesto deblju koru ( 8 jaja, 8 kasika secera, 5 kasika brasna, 2 kasike kakaa). Ko zeli, moze napraviti i klasicni fil na pari.

Vrijeme pripreme: 1 sat

Zahtjevnost: Srednje zahtjevno

Posluživanje: Najljepše se sječe ako se rolat prethodno rashladi.

Sastojci:

  • 8 kom Svježa jaja
  • 250 gr Šećer u prahu
  • po 100 gr čokolada crna i bijela
  • 250 gr Maslac ili margarin
  • 3 kašikice Kakao prah
  • 3,5 kašike Brašno

Kategorije: