Baklava

Objavila sasa

Baklava je jedno od najstarijih poznatih turskih jela. Njena popularnost seže u vrijeme Sultana Mehmeda (15. st.) iz Osmanskog Carstva.

Priprema:

  1. Izrezati kore po mjeri pleha u kojem cemo peci baklavu. Iztopiti puter i izmijesati zajedno s uljem, paziti da nam puter ne izgori ili promijeni boju. Narezati manju kolicinu oraha a vecu kolicinu samljeti.
  2. Priprema zaljeva (agda) U lonac srednje velicine sipati 1 kg secera, i preliti vodom tako da voda bude dva prsta iznad secera. To bi otprilike trebalo biti malo vise od litar vode. Agdu kuhati 15- 20 minuta na jacoj vatri. Provjeriti da li je prava gustoca tako sto cemo izvaditi malo agde na tanjuric, pustiti da se ohladi i povusi prstom po sredini agde. Agda nesmije biti pregusta jer nam baklava nece fino upiti i bit ce suha. Prava gustoca je nesto izmedju sirupa (sok koji se muti sa vodom) i vode , znaci nesto izmedju.
  3. Namastimo pleh veličine 35×25 cm u kojem ćemo peći baklavu i stavljamo tri kore jednu preko druge koju svaku premažemo rastopljenim vrucim puterom (takodjer vrlo bitno da je puter vruc da bi imali hrskave korice i dobro pecene) Zatim stvljamo sve narezane orahe i pospemo malo secerom na trecu koru koju smo premazali puterom. Nastavljamo tako sto cemo staviti koru ,premazati je rastopljenim vrucim puterom i uljem, pa na nju jos jednu koru pa ponovo premazati puterom. Zatim posuti s mljevenim orasima koje smo predhodno pomijesali s 150 g secera.

Savjet:

Moramo agdu pravilno ukuhati, znaci ne predugo kuhati da nam se kasnije ne bi secer kristalizovao. Iz istog razloga ne smijemo vrucu ili mlaku baklavu stavljati u frizider.

Vrijeme pripreme: 2 sati

Zahtjevnost: Srednje zahtjevno

Posluživanje: Najbolje da se ohladi na sobnoj temperaturi, i nakon toga je smijemo staviti na hladno mijesto. U ljepoti baklave će vaša čula ukusa najbolje uživati upravo nakon hlađenja barem 12 h. na hladnom mijestu, može i u frižideru.

Sastojci:

  • 1 kg Kore za baklavu
  • 900 gr orasi mljeveni
  • 100 gr orasi sjeckani
  • 500 gr Maslac
  • 1 kg i 150 gr Šećer
  • 100 ml Ulje
  • po želji Limun

Kategorije: