Mini Tarte Tatin

Objavila Pcelica

Tarte Tatin je kolač koji je dobio ime po sestrama Tatin koje su osmislile ovu pitu od jabuka pečenu „naopako".

Priprema:

  1. Lagano posipajte radnu plohu sa brašnom i razvaljajte tijesto na oko 3 mm debljine. Sa okruglim rezačem za tijesto, izrežite 6 krugova malo većih od kalupa u kojima ćete peći pite, napravite viljuškom puno malih rupica po cijeloj površini i stavite u zamrzivač na 30 minuta (to će spriječiti da se tijesto skupi tokom pečenja).
  2. Stavite 60 ml vode u posudu srednje veličine na slabu vatru. Dodajte šećer i pustite da se sasvim rastopi, prije nego što pojačate vatru i pustite da pređe u zlatno smeđi karamel. Maknite s vatre i umiješajte maslac. Rasporedite karamel između 6 individualnih kalupa.
  3. Zagrijte pećnicu na 200°C. Razrežite jabuku na četvrtine, a zatim te četvrtine narežite na tanke ploške, ne razdvajajući ih. Napunite kalupe sa malo razdvojenim ploškama jabuka i prekrijte ih sa krugom od tijesta, tako da gurnete rubove tijesta između jabuka i stijena kalupa. Naravno možete ovu pitu napraviti i u velikom kalupu, iako će vrijeme pečenja biti dulje.
  4. Pecite pite 15 minuta, smanjite temperaturu na 180°C i pecite dok tijesto ne dobije boju, još 10-15 minuta.
  5. Pustite da se pite malo ohlade, i ako ima dosta tekućine, odlijte malo. Ostavite da se karamel stisne oko 30 minuta prije nego što okrenete pite na tanjire i servirate.

Savjet:

Ovo jelo se priprema malo duže, jer se pripremljeno tijesto treba hladiti u zamrzivaču oko 30 minuta te se gotovi Tart Tatin također treba hladiti oko 30 minuta prije posluživanja, dok sama priprema traje 20 – 30 minuta. U svakom slučaju, vrijedi ga probati.

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Zahtjevnost: Lagano

Posluživanje: Pite servirajte sa sladoledom. Po želji okrenute pite, prije serviranja možete zagrijati.

Sastojci:

  • 50 gr Maslac
  • 4 komada Tvrde jabuke
  • 350 gr Listano tijesto

Kategorije: