Marcipan - osnovna smjesa

Objavila Melisa

Neki izvori kažu da je marcipan nazvan po latinskom imenu Marci Panis (hljeb svetog Marka) i da potječe još iz srednjeg vijeka.

Priprema:

  1. Stavite badem u posudu sa vrelom vodom i ostavite ga oko 15 minuta. Skinite mu kožicu, obrišite ga suhom krpom i ostavite da se suši preko noći.
  2. Za marcipan je bitno da je badem pri mljevenju skroz suh, jer se bolje melje. Za šećerni rastvor pomiješajte 50 g šećera i 50 ml vode, stavite da masa proključa, a onda je dobro ohladite.
  3. Mljevenje badema: Pripremljen badem sameljite 2 puta u mašini za mljevenje oraha. Nakon toga pomiješajte ga sa šećerom u prahu.
  4. Mljeveni badem i šećer u prahu izmiješajte kašikom, a smjesu stavite u aparat za pasiranje ili aparat za mljevenje kafe, neka se melje oko 2-3 min., odnosno dok se ne dobije fini prah.
  5. Sada dobiveni prah izručite u posudu i nalijte sa malo rastvora i arome. Mijesite rukom kao tijesto, uz dolijevanje rastvora po potrebi.
  6. Ukoliko je masa malo tvrđa nego što vam se čini ili se raspada, dolijte još malo rastvora, a ukoliko je mekša i lijepi se, dodajte još malo šećera u prahu. Masa treba da bude glatka, jednolična i da se ne lijepi pri miješanju.

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Zahtjevnost: Jednostavno

Sastojci:

  • 100 g Sirovi badem
  • 100 g Šećer u prahu
  • Aroma gorkog badema
  • Po potrebi Gusti šećerni rastvor

Kategorije: