BEGOVA ČORBA

Objavila sanda

sastojci za 5 osoba: 50 dag kokošjeg mesa 10 dag mrkve 5 dag celera 5 dag peršunovog korijena 10 dag bamije (Hibiscus esculentus) 2 dag riže 2 dl kiselog vrhnja 3 žumanjka sol limunov sok

Priprema:

  1. Oprano kokošje meso zalijemo hladnom vodom i pristavimo kuhati. Dodamo sol, očišćeno povrće i polako kuhamo. Kad je meso mekano, odvojimo ga od kostiju, juhu procijedimo, a meso i povrće izrežemo na komadiće. Posebno skuhamo rižu i ocijeđenu dodamo čorbi.
  2. Bamiju najprije namočimo u vreloj vodi i također dodamo čorbi. Čorbu kuhamo još nekoliko minuta, zakiselimo je i po potrebi dosolimo. Lonac skinemo s vatre da juha prestane vreti i zgusnemo je s kiselim vrhnjem i žumanjcima. Kad se čorba jednom zgusne, više ne smije zakuhavati, jer može vrlo brzo zagorjeti i prihvatiti se za dno lonca.
  3. Bamija je vrsta dragocjenog i veoma traženog povrća. Smatra se ljekovitom . Prodaje se svježa, sušena ili konzervirana u salamuri. Begova čorba može se poslužiti kao samostalno jelo, naročito ako je dovoljno gusta. Ova se čorba može pripremiti od raznih vrsta mesa: telećeg, janjećeg, kozjeg i kokošjeg.

Vrijeme pripreme: 35 minuta

Zahtjevnost: Lagano

Sastojci:

  • sastojci za 5 osoba: 50 dag kokošjeg mesa 10 dag mrkve 5 dag celera
  • 5 dag peršunovog korijena 10 dag bamije (Hibiscus esculentus) 2 dag riže
  • 2 dl kiselog vrhnja 3 žumanjka sol limunov sok

Kategorije: