Kolač sa jabukama

Objavila b.mubera@gmail.com

Drage moje vrijedne domačice ako želita da ukusno počastite svoje ukućane ili goste a da pri tome ne potrošite mnogo ovo je recept za Vas.

Priprema:

  1. Jabuke oguliti i izerendati na sitno. .Staviti ih u veću plastičnu posudu i dodati šećer i sodu. Sve dobro izmješati i ostaviti da odstoji jedan sat.U toku tog vremena možete ručno promjesiti smjesu još jedanput da se što bolje ujednači.
  2. Nakon 1h. u smjesu dodajte ulje, brašno, grožđice, orahe i ostale sastojke koje želite. Sve ponovo dobro izmješajte mikserom ili ručno.
  3. Smjesu izlijte u namašten pleh (tepsija broj 34) i stavite u zagrijanu rernu na 200*C. Kada kolač porumeni smanjiti temperaturu na 100*C i peči još oko 30-40 minuta.

Savjet:

Za kolač treba malo više vremena ali nema puno posla.Savjetovala bih kuharicama da pripreme smjesu (jabuke, šećer i sodu bikarbonu,) i dok ona ostoji da prave slano jelo ili salate. A i dok se kolač peče slobodne su za ostale poslove. Bitno je samo da se dobro izvuče (ispeče) a nemože da se ne uredi. Ukusan je i mekan kao medenjak. Moja djeca ga pravo vole.

Vrijeme pripreme: 2 sati i 15 minuta

Zahtjevnost: Jednostavno

Posluživanje: Kada je kolač pečen po želji možete preliti sa istopljenom čokoladom (ja sam tako pravila) ili samo posuti orasima. Odlično ide uz kafu.

Za: 20 osoba

Sastojci:

  • 4 šolje Jabuke
  • 2 šolje Šećer
  • 2-3 kašikice Soda bikarbona
  • 4 šolje brašna
  • 1,5 šolja Ulje
  • po želji Cimet, kokos,orasi, grožđice,vanilija

Kategorije: