Marmelada od narandži

Objavila Honey

Priprema je jednostavna iako se može učiniti dugotrajnom. No trud će biti nagrađen odličnim okusom. Sastojke po želji možete udvostručiti, ovo je recept za manje količine. :-)

Priprema:

  1. Prvo je potrebno neoguljene narandže namakati tri dana. Oprati ih pod mlazom topple vode, iščetkati četkicom. Viljuškom probosti na nekoliko mjesta i staviti u lonac s vodom. Vodu je potrebno mijenjati ujutro i navečer. Četvrtog se dana prerežu na pola te narežu po dužini na vrlo tanke kriške (nekoliko milimetara, što tanje to bolje). Odstraniti košpice.
  2. Izvagati narandže koje su sad teže jer su natopljene vodom. Dodati vodu kao što je napomenuto u sastojcima odnosno na primjeru to izgleda ovako: ako su naranče teške dva kilograma, treba im dodati 1 litar vode te kuhati. Dok ne provre, narezati limun na isti način te nakon desetak minuta dodati u posudu.
  3. Kuhati još nekoliko minuta i potom dodati šećer uz neprestano miješanje. Količina šećera na 2 kg naranči je također 2 kg ali može se dodati i manje. Također se za gušću marmeladu može staviti i manje vode. Miješati sve dok marmelada ponovno ne zakuha.
  4. Kuhati treba sve dok se marmelada ne počne zgušnjavati. Probu napraviti tako da se kapne malo marmelade na tanjurić te dodirne prstom ili puhne. Ako se kapljica marmelade ne razlijeva, marmelada je gotova. Provjeriti okus te dodati limun ili šećer prema ukusu.
  5. Marmeladu skinuti s vatre i ostaviti neka se malo hladi. Za to vrijeme prokuhati staklenke. Kad se marmelada malo ohladi, dodati rum te odmah uliti u tegle i zatvoriti ih da se napravi vakum.

Vrijeme pripreme: 2 sati i 30 minuta

Zahtjevnost: Lagano

Sastojci:

  • 6 Narandže
  • Pola limuna
  • Količina ovisi o tež Šećer
  • Pola težine narandži Voda
  • 2 kašike Rum

Kategorije: