Puslica torta

Objavila ines

Malo zahtjevnija torta koja će oduševiti vaše najmlađe.

Priprema:

  1. Za koru odvojite bjelanca od žumanaca, žumanca ostavite sa strane, a bjelanca dobro umutite tako da kada se posuda za mućenje okrene, bjelanca ne ispadnu. Vodite računa kada okrećete posudu. Zatim nastavite sa mućenjem uz postepeno dodavanje šećera, kašiku po kašiku.
  2. Kada ste stavili polovinu šećera (od 500 g), stavite kašiku sirćeta, pa nastavite dalje sa mućenjem dok ne dodate sav šećer. Mutite još 5-10 minuta. Pleh obavezno obložite papirom za pečenje jer će se kora u suprotnom raspasti. Preko papira sipajte umućenu smjesu. Rernu zagrijte na 220 stepeni, stavite koru da se peče i odmah zatim podesite temperaturu na 100 stepeni tako da temperatura stalno u toku pečenja pada tj. da se kora više suši nego što se peče. Vrijeme pečenja odnosno sušenja je oko 45 minuta. Vodite računa da kora ne potamni.
  3. Za fil žumanca koja ste ostavili sa strane umutite pa skuhajte na pari sa 7 kašika šećera. Sklonite sa vatre pa ostavite da se potpuno ohladi. Lješnike sameljite, odvojite kašiku mljevenih lješnika sa strane (za posipanje) pa ih umutite sa puterom. Sjedinitite žumanca sa puterom i lješnicima tako da dobijete fil.
  4. Kada je kora pečena, pažljivo je izvadite iz pleha pa podijelite po dužini na tri jednaka dijela. Na tanjir za tortu stavite donju koru pa premažite polovinom fila. Preko stavite drugu koru pa premažite ostatkom fila. Preko toga stavite treću koru, a zatim filujte odozgo i sa strana umućenom slatkom pavlakom. Pospite na kraju preostalim lješnicima. Puslica torta sa lješnicima treba da odstoji u frižideru da se dobro ohladi prije služenja.

Vrijeme pripreme: 50 minuta

Zahtjevnost: Srednje zahtjevno

Sastojci:

  • 7 kom jaja
  • 7 kašika Šećer
  • 1 kašika Sirće
  • 250 gr Puter
  • 150 gr Pečeni lješnici
  • 500 ml Slatka pavlaka

Kategorije: