Kuhani sir

Objavila ines

Isprobajte u toplini svog doma pripremiti ovaj ukusni kuhani sir.

Priprema:

  1. U odgovarajući lonac ulijte mlijeko, malo ga posolite i kuhajte na srednje jakoj vatri do temperature po prilici 95°C, odnosno, do prije vrenja. Zatim mlijeko maknite s vatre i ostavite da se ohladi na temperaturu po prilici 45°C. Kada se mlijeko ohladilo na željenu temperaturu, oberite ga (maknite koricu sa površine mlijeka) i u njega ulijte alkoholno sirće pomoću kojeg će se mlijeko zgrušati.
  2. Povremeno miješajući pričekajte da se sir počne odvajati i da tekućina postane zelenkasta. Zatim sve zajedno preko dvostruke gaze procijedite kroz sito i ostavite da se sir dobro ocijedi. Potom skupite krajeve gaze i čvrsto ih držeći, u hladnoj vodi (može pod mlazom hladne vode) trljajući gazu između prstiju isperite sir od viška kiselosti. Zatim i dalje čvrsto držeći krajeve gaze, drugom rukom okrećite donji dio u kojem se nalazi sir i polako ga cijedite.
  3. Potom gazu sa sirom premjestite iznad čvrstog sita, rastvorite ga i kašikom sir ravnomjerno rasporedite po kalupu. Krajeve gaze preklopite preko poravnate površine sira i sve zajedno odozgo još malo utisnite prikladnom posudom ravnog dna (manji lončić koji stane u sito sa sirom), a koja će ujedno biti i teret kako bi dobili čvrsti sir. Sve zajedno ostavite da se cijedi 2 sata, te sir izvadite iz gaze i položite na ravnu podlogu.
  4. Ovako pripremljen sir možete konzumirati odmah ili ako ga ostavite na suhom i tamnom mjestu on će dobiti žućkastu koricu koja će mu produžiti vijek trajanja.

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Zahtjevnost: Srednje zahtjevno

Sastojci:

  • 4 l mlijeko
  • 150 ml Alkoholno sirće
  • so

Kategorije: