Kupus


Kupus je kultivirana zeljasta biljka, nastala selekcijom divlje biljke u dugom vremenskom razdoblju. Njegove varijacije su brojne, a nama je najpoznatiji crveni, bijeli i zeleni kupus.

Dokazano je da se sokom od svježeg kupusa može uspješno liječiti čir na želucu i upala debelog crijeva. Kupusom se, također, u organizam unose najaktivniji elementi za održavanje biološke ravnoteže organizma i za obranu organizma od raznih bolesti. Bogat je celulozom koja poboljšava probavu, djeluje povoljno na zacjeljivanje rana te preventivno pomaže kod prehlade i kašlja. U našim prehrambenim navikama, nažalost, malo se koristi sirovi kupus (svježi ili kiseli), iako je upravo takav najbogatiji hranjivim i ljekovitim sastojcima. Smatra se da se kuhanjem gubi vitamin C. Novija epidemiološka istraživanja pokazuju da redovita konzumacija povrća iz roda kupusnjača može biti učinkovita u smanjenju rizika pojave raka. Komponente koje se smatraju odgovornim za ovakvo djelovanje povrća su fitoHemikalije.

Kupovina i priprema:
Pri kupovini kupusa vodite računa o njegovu izgledu: treba izgledati svježe i bez mrlja. Nikada ne kupujte posušeni, uvenuli kupus, nego onaj tvrdih, sočnih i čvrstih listova. Mladi kupus možete pirjati, poslužiti kao salatu ili izdinstan s maslacem. Kada već malo ostari, kupus možete i skuhati.

Recepti sa ovim sastojkom: