Buranija


Mahune/buranija, grah, grašak, leća i slanutak pripadaju grupi mahunarki. Mahunarke se ubrajaju u povrće najbogatije hranjivim tvarima zbog visokog sadržaja bjelančevina i ugljikohidrata.

Mahune se razlikuju po boji, obliku i veličini. Boja mahuna varira od izrazito zelene do blijedo žućkaste, a neke su vrste ljubičasto pjegave. Također, i oblik i veličina im se razlikuje u zavisnosti od sorte. Postoje niske i visoke forme buranije. Pretežno se gaje niske sorte zbog jednostavnije i jeftinije proizvodnje. To su sorte sa žutom mahunom koje se uglavnom uzgajaju za svježu potrošnju. Visoke forme buranije (pritkašice) najčešće se gaje u vrtovima i okućnicama. Za jelo se koriste sasvim mlade buranije, gdje se zrno budućeg graha još nije razvilo, pa prednost imaju sorte sa sočnom i mesnatom komuškom, ali i sitnim i nerazvijenim zrnom.

Zanimljivost: Kao i ostale mahunarke, buranija potiče iz Srednje i Južne Amerike, gdje za brojne porodice još uvijek predstavlja osnovni izvor bjelančevina.

Kupovina i priprema
Izvana buranija treba imati glatku površinu, biti izrazite boje bez smeđih tački ili oštećenja i imati čvrstu strukturu. Kuhanje, parenje ili pirjanje omiljeni su načini termičke obrade buranije. Buraniju kuhajte umanjim količinama u malo vode. Dobro se slaže s aromama kopra, bijelog luka, kima i estragona. Prepečene se kombiniraju s isto tako prepečenim paprikama, bijelim luk maslinovim uljem, kao salata. Kuhana buranija može biti glavni sastojak ili dodatak raznim varivima, juhama ili složencima. Pirjane se mogu kombinirati s gljivama i prezlom ili same poslužiti kao prilog s propečenim listićima badema. Dobre su i u kombinaciji s jajima u obliku fritaje.

Ljekovitost buranije
• pomažu u borbi protiv dijabetesa
• jačaju srce
• reguliraju metabolizam
• potiču izlučivanje otrovnih tvari iz organizma

Upozorenje: Bolesnici koji boluju od crijevnih bolesti trebaju biti vrlo oprezni kod konzumiranja buranije.

Recepti sa ovim sastojkom: