Karfiol


Karfiol možda nije omiljena hrana zbog svog jakog mirisa, ali ne možemo osporiti činjenicu da je izuzetno zdrav. Riječ je o povrću iz porodice kupusa za koje je naučno dokazano da su najbolji zaštitnici organizma od raznih kancerogenih pojava. U frižideru možete da ga čuvate najviše tri dana, a ukoliko je skuhano pojedite ih nakon dva.

Karfiol u sebi skoro da ne sadrži masti, ima malo ugljenih hidrata i kalorija, a sadrži fitonutrijente. Te supstance djeluju dvostruko, sprečavaju štetno djelovanje enzima koji aktiviraju spojeve odgovorne za razvoj raka i povećavaju pozitivno djelovanje onih enzima koji onemogućavaju i eliminišu kancerogene supstance. Stručnjaci su nedavno otkrili da fitonutrijenti šalju signale genima da povećaju proizvodnju enzima uključenih u procese detoksifikacije. Utiču na metabolizam estrogena i štite od razvoja raka dojke ili drugih oblika raka karakterističnih za žene. Ovo povrće u sebi sadrži i vitamin C, folnu kiselinu i beta karoten pa je odličan čuvar kardiovaskularnog sistema, zatim smanjuje rizik od pojave multipleks skleroze i smanjuje rizik od pojave moždanog udara. Za smanjenje rizika od razvoja raka nedeljno bi trebalo da pojedete tri-pet obroka karfiola ili bilo koje kupusnjače. Da biste najbolje iskoristili sve hranljive supstance iz karfiola, kuhajte ga kratko, recimo 10 minuta. Zadržaće svoje zdrave sastojke, a miris mu neće biti jak.

Čuvanje, kupovina i pripremanje
Kupljeni karfiol čuvajte u frižideru u papirnoj ili plastičnoj kesi. Da biste izbjegli nakupljanje vlage, karfiol svakako položite stabljikom prema dole. Najbolje je da ga iskoristite u roku od pet dana nakon kupovine. Kuhani karfiol najduže čuvajte dva dana. Svakako izbjegnite kupovinu  karfiola koji ima manje crne ili veće smeđe mrlje na svojoj površini te razdvojene cvjetove. Ukoliko je cvjetača zamotana u plastičnu foliju, svakako provjerite donji dio stabljike koji ne smije biti žut, mekan ili u fazi sušenja. Prilikom čišćenja karfiola najprije uklonite vanjske zelene listove, a zatim odvajajte cvjetiće od stabljike. Iako većina ljudi vanjske listove i stabljiku baca, oni su dobar dodatak u pripremi temeljca. Karfiol možete pripremiti na različite načine, a neizostavan je u pripremi zimnice.

Recepti sa ovim sastojkom: