Brusnica


Brusnica je crveno bobičasto voće koje je neobično zdravo i ukusno. Iako se u zadnje vrijeme sve više spominje kao plod bogatih vitaminskih i hranjivih vrijednosti, blagodati i višestruku vrijednost brusnica otkrili su još drevni stanovnici Amerike.

Oni su jeli sirove plodove miješajući ih s javorovim sirupom. Od brusnice i javorovog sirupa pravili su „pemmican“ – mješavinu mesa divljači, pasiranih brusnica i masnoće koju su sušili na suncu. Danas Amerikanci svoju tradicionalnu puricu na Dan zahvalnosti i Božić ne mogu ni zamisliti bez umaka, odnosno pirea od brusnica. Osim s puretinom, slatko ili gusti kompot od brusnica odlično se slaže s ostalom peradi i divljači te primjerice pastrmkom. Za ovim voćem naročito luduju Šveđani, koji su brusnicu prozvali crvenim zlatom. Od lišća i plodova brusnica prave se ljekoviti čajevi. Svježe brusnice, sok, smrznute ili sušene su prirodan antibiotik koji uništava štetne bakterije i gljivice u tijelu.

Kupovina i priprema
Brusnica je crvena jagodica koja se kao namirnica upotrebljava za kolače i torte, marmelade i sirupe te kao nadjev u pecivima. Također je ukusna kao sastojak voćnih kupova i frapea. Jela od mesa vepra i druge divljači, zadržavaju svojstvenu aromu koju umak od brusnica ublažava, tako da se jelo čini ugodnijim i probavljivijim. Brusnice su pravi spoj ukusa i zdravlja. Najčešće se prerađuju u sok, čaj, džem i umak, a plodovi se suše ili zamrzavaju. Svako ko želi može na okućnici posaditi manji nasad brusnica tako da im lišće i plodovi budu na dohvat ruke. U proljeće, početkom marta i aprila, pravo je vrijeme za sadnju brusnica.

Liječenje brusnicom
Plod brusnice iznimno je bogat vitaminima i mineralima (vitamin C, vitamin A, kalij...) te obojenim tvarima koje nazivamo fitokemikalije. Upravo su brojni bioflavonoidi, čiju se ljekovitost potvrdili laboratorijski testovi, brusnicu lansirali među "top namirnice" iznimno cijenjene u prehrani osoba izloženih stresu. Kao snažan antioksidans pridonosi prevenciji brojnih kardiovaskularnih bolesti i nekoliko vrsta karcinoma.

Kao namirnica preporuča se u prehrani dijabetičara, dok sok i čaj od brusnice posebno predlažemo djeci i starijim osobama.

• sprečava infekciju urinarnog trakta
• pomaže u sprečavanju nastanka čira na želucu
• smanjuje rizik od pojave bolesti zuba
• pomaže u prevenciji od različitih vrsta karcinoma
• smanjuje šećer u krvi
• pomaže pri obnovi vida
• smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti

Savjet: Brusnice potiču apetit, smiruju živce i prema najnovijim istraživanjima, djeluju protiv herpesa.

Recepti sa ovim sastojkom: