Klinčić


U tradicionalnoj indijskoj medicini klinčić se upotrebljavao pri liječenju respiratornih i probavnih smetnji, a u Kini se i danas upotrebljava za liječenje atletskog stopala, gljivičnih infekcija, dijareje i kile tepospješuje probavu i apetit.

No. 1 zimski začin
Jedan od najpopularanijih zimskih začina svakako je klinčić (Syzygium aromaticum ili Eugenia caryophyllata). To je osušeni pupoljak cvijeta drveta. iz porodice Myrtaceae. Njegovi pupoljci se beru neposredno prije cvatnje. Potiče iz Indonezije, a kao začin se koristi širom svijeta. Uzgaja se u Zanzibaru, Indoneziji, Madagaskaru, Indiji i Šri Lanki. Na naše tržište dolazi iz istočne Afrike i sa otoka iz Indijskog okeana. Tako mali, a tako moćan Klinčić sadrži eugenol, cariofilen i tanin, koji imajusnažna anti-mikrobna svojstva. Te komponente putuju krvotokom, ubijajući mikrobe, njihova jajašca i ličinke. Eugonal je najsnažnija anti-mikrobna ljekovita tvar ikad poznata. Ubija sve mikroskopske protozoe, vrlo uspješno liječi malariju, tuberkulozu, koleru, šugu i druge bolesti uzrokovane parazitima, bakterijama, virusima i gljivicama, uključujući i Candidu i sve vrste šigela, stafilokoka i streptokoka. Uzgoj u vrtu Klinčić može biti jednogodišnja biljka, ali postoje i varijeteti višegodišnjih biljaka. Visina mu se kreće od 15 do 30 cm. Cvjetovi mogu biti pojedinačni ili u cvjetnim glavicama bijele, ružičaste, crvenoružičaste ili crvene boje, često dvobojni i jako mirisni. Ukoliko se ocvali cvjetovi otkidaju, pospješuje se budući cvat. Može se posaditi u vrtu na osunčano mjesto u propusnoj zemlji. U vrtovima se inače koristi za gredice, obrube, kamenjare, ali može se koristiti i kao rezano cvijeće. Zanimljivost: Destilacijom klinčića nastaje ulje koje se u stomatologiji upotrebljava kao anestetik i antiseptik. Dovoljno je zagristi i jedan klinčić zubom koji vas boli, pa da se bol ublaži. Također, klinčić pomaže i kod grlobolje. Ljekovita svojstva Ljekari širom svijeta odavno poznaju ljekovita svojstva klinčića. Od davnina se klinčić u Kini koristi kao lijek za poboljšanje probave, dijareju, te za uništenje unutrašnjih parazita i gljivičnih infekcija. U Indiji, ayurvedski ljekari koriste klinčić za bolesti disajnih puteva i probavnog trakta. Njemački srednjevjekovni ljekari su od klinčića pravili lijek protiv podagre. Prvi američki ljekari koristili su klinčić za bolesti probavnog trakta, napravili su i ulje od klinčića, sa kojim su masirali desni da olakšaju zubobolju. Današnja medicina garantira da: nekoliko kapljica klinčićevog ulja, pomiješanog sa vodom, zaustavlja povraćanje, a infuzija - mučninu - klinčićevo ulje je učinkovito protiv streptokoka, stafilokoka i pneumokoka - klinčić je stimulant, lokalni antiseptik i blagi anestetik - klinčić sadrži antioksidante, koji sprečavaju oštećenje ćelija - klinčić ubija unutrašnje parazite, gljivice i bakterije.

U kulinarstvu
U kuhinji, klinčić odlično paše uz slatka jela, a najpoznatiji je kao dodatak kuhanom vinu i pri pripremi punča i ostalih toplih zimskih napitaka. Sadrži mnogo aromatičnog ulja i ugodno je oštrog mirisa pa se već tradicionalno upotrebljava i za kuhanje kompota, likera, jela od mliječnih prerađevina, za slatke i krem juhe i jela od riže. Koristi se i za aromatizitanje konzerviranog voća, voćnih jela i božićnih kolača. Također, stavlja se i u mesna jela kao što su svinjsko pečenje, divljač, te u tamne juhe (gulaš) i neke vrste kobasica. Cijeli klinčić odlično paše u crvenom ili kiselom zelju, a u Dalmaciji je neizostavan dio mesnih marinada (točeva) i svakako pašticade. Klinčić posjeduje karakterističan miris i oštar, aromatičan okus te je stoga vrlo dominantan i treba ga obazrivo dozirati. Od ostalih začina, odlično se slaže sa ruzmarinom, mažuranom, majčinom dušicom i pimentom.

Garam masala
Garam masala je poznati svjetski začin čiji sastav je sličan indijskom curriju. Među paprenijim su one mješavine koje sadrže biber, a one bez bibera su posebno aromatične. U Indiji se začini koji se nalaze u garam masali prže na tavi, samelju i dodaju kada je jelo gotovo. Upotrebljava se kao začin jelima od povrća, jelima od smeđe leće, graha i slanutka. Sastojci: kardamon, crni biber, cimet i klinčić.

Recepti sa ovim sastojkom: