Umjetnost serviranja hrane


Na šta treba obratiti pažnju? Prije svega na boje jela. Hladno predjelo može se dekorisati kolutovima paradajza, kriškama kuhanog jajeta, komadićima paprike, rotkvicama sječenim poput cvjetova, prstenovima luka, listićima radiča, zelenim i crnim maslinama, peršunovim lišćem. Salata od riže izgledat će ljepše ako je uokvirena vjenčićem strugane cvekle ili mrkve.

Efektno na trpezi izgledaju “korpice” od paradajza. Paradajadz dobro rashaladiti u frižideru. Zatim na zaobljenom dijelu gore oštrim nožem zasjeći široku “dršku” , a okolo i unutra izvaditi sredinu. U ovako oblikobane korpice može se staviti malo ruske salate, neko obareno povrće, špargle recimo ili rolnica šunke. Tek malo zapečen paradajz u pećnici izvrstan je dodatak šniclama ili obarenoj boraniji. Meso ili boraniju staviti na sredinu tanjira, a okolo preko listića zelene salate poredati propečen paradajz. Umjesto zelene salate između paradajza mogu se staviti buketići kovrdžavog peršuna.

Povrće se može servirati u plitkoj posudi sa pregradama, tako da se smjenjuju grašak, loptice barene mrkve, onda riža, špinat, sitan krompir itd. Voditi računa o tome da bareno povrće treba staviti u zagrijanu posudu, preliti ga zagrijanim maslacem i držati do služenja na toplom. Da biste stekli vještinu serviranja ne morate čekati neku izuzetno svečanu priliku, već to činite kad god imate vremena, pa će vam to preći u naviku i neće zahtjevati neki poseban trud.